skip to Main Content

Nederland op 2e plek in EU qua illegale consumptie

KPMG Nederland

Uit onderzoekt van KPMG blijkt dat afgelopen jaar 35,5 miljard illegale sigaretten zijn gerookt in Europa. De illegale handel nam in Nederland explosief toe. Dit schrijft Consultancy.nl

Door overheidsbeleid is roken steeds duurder geworden in Europese landen in de afgelopen jaren. In 2002 betaalde je in Nederland nog € 3 voor een pakje Marlboro. Nu kost hetzelfde pakje meer dan € 8. Vroeger, als je een pakje per dag rookte, was je € 90 per maand kwijt. Intussen ben je meer dan € 240 per maand zijn.

De gestegen prijzen van sigaretten hebben deels geholpen om rokers te laten stoppen. Met als gevolg dat het aantal rokers geleidelijk afneemt. Want afgelopen jaar werden er in heel Europa 436,2 miljard sigaretten verkocht. In 2017 waren dat er nog 477,9 miljard.

Door de prijsstijgingen wordt de handel in illegale sigaretten steeds aantrekkelijker. Zo worden er sigaretten (illegaal) gekocht in het buitenland, waar de accijnzen veel lager zijn. Dit is ook het geval bij landen in de Europese Unie.

De illegale sigarettenproductie is een groeiend probleem, signaleert KPMG. In het afgelopen jaar werden 35,5 miljard illegale sigaretten gerookt in de EU, blijkt uit het onderzoek. Dit gaat om namaaksigaretten en illegaal geïmporteerde sigaretten. Bovendien is het ook illegaal als je sigaretten koopt in een land waar de accijnzen lager liggen en die verkoopt in een land waar de accijnzen hoger liggen.

Overheden lopen veel geld mis door de illegale handel in sigaretten. In 2021 liepen alle 27 de EU-lidstaten samen € 10,4 miljard belastinginkomsten mis. Dit is 22% meer dan in 2020.

KPMG onderzocht in welke EU-landen de meeste illegale sigaretten rookten. Frankrijk staat op nummer één met 15,1 miljard illegale sigaretten; dat is 29% van de totale Franse sigarettenmarkt. Daarna op nummer twee staat Nederland met 2,2 miljard gerookte illegale sigaretten. Dus dat is 18,4% van alle sigaretten die geconsumeerd zijn in Nederland.

Deze forse stijging was niet te zien van 2017 tot en met 2020. In deze jaren lag het percentage rond de 6% illegaal geconsumeerde sigaretten. Het is voor onderzoekers lastig om vast te stellen waarom de cijfers in één jaar zo explosief is gestegen.

Lees het hele artikel op Consultancy.nl

Aantal illegale sigaretten in EU neemt toe naar 35,5 miljard

Back To Top
Zoeken