220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

KPMG : Nederland liep 656 miljoen euro accijns mis in 2021

De verslaving aan illegale sigaretten neemt toe onder Nederlandse rokers, blijkt uit een recent KPMG rapport. Voor privédetective Bram (59) is er genoeg werk. Al 12 jaar is hij op jacht naar illegale sigaretten. “Je kunt aan de prijs zien hoe hoog iemand in de boom zit in de illegale handel.” Dit schrijft de Telegraaf.

“Ik wil alles op beeld hebben”, zegt privédetective Bram, als hij zijn kleine camera in een knoopsgat van zijn polo verstopt, voordat hij de markt oploopt. De particulier rechercheur is ingehuurd door sigarettenfabrikant Philip Morris. Hij opereert anoniem en Bram is niet zijn echte naam.

“We gaan eerst even een rondje over de markt lopen”, zegt Bram. “Ik wil niet te veel opvallen.” Van de handelaar die hij op het oog heeft, zoekt hij snel het kenteken van de auto op. “Die heb ik van een tipgever gekregen.”

De detective heeft al snel zijn doelwit voor ogen. Hij ziet een marktkoopman bij zijn busje staan met een doos met sloffen sigaretten. Daarna ziet hij dat een onverzorgde man een zak aanneemt van de marktkoopman. Bram gaat zo staan dat hij over de schouder van de man kan meekijken. “Zag je dat?”, vraagt Bram. “Daar zaten twee sloffen in.”

Bram loopt naar de marktkoopman en vraagt om twee sloffen. „Welke dan?”, vraagt de marktkoopman. Bram maakt ongezien foto’s en hij betaalt de man € 27,50 per slof. Het officiële bedrag per slof is € 82,-.

“Deze zaak vraagt om meer onderzoek”, zegt Bram. “Je kunt aan de prijs zien hoe hoog iemand in de boom zit in de illegale sigarettenhandel. In dit geval, vanwege de lage prijs, gaat het om iemand die mogelijk dicht bij het vuur zit.” Deze man zal vaker op de markt te vinden zijn en dat creëert de kans om de koopman te achtervolgen.

“Kijk: de pakjes sigaretten hebben allemaal hetzelfde serienummer. Dan weet je dat het gaat om illegale sigaretten, want de echte hebben een uniek nummer.” Bram laat zien wat hij heeft gehaald.

Bij een benzinestation heeft Bram een uur later in Brabant afgesproken met een illegale sigarettenverkoper. “Dat contact heb ik via Telegram opgedaan”, vertelt Bram. Hij gaat drie sloffen voor € 105 kopen.

Bram is ruim op tijd aanwezig op de afgesproken locatie. Zijn auto zet hij op de beste plek, zodat de videoapparatuur in zijn auto goed zicht heeft op de verkoper.

De verkoper komt op de fiets aan en haalt drie sloffen uit zijn tas. Het is een jonge twintiger en Bram probeert een gesprek te voeren. Al snel is de man loslippig en vertelt hij wie er achter de hele handel zit. “Qua bedrag zitten deze verkoper niet hoog in de keten, maar het verhaal is wel zo interessant dat het ‘t uitzoeken waard is.”

In een forensisch laboratorium worden de sloffen onderzocht. “We onderzoeken of de sigaretten gemaakt zijn in bijvoorbeeld een al opgerolde fabriek, of dat de machine waarmee ze zijn gemaakt nog niet bij ons bekend is. Sigaretten hebben net als afgevuurde kogels een signatuur van het apparaat waarmee zij zijn gemaakt”, vertelt een medewerker illegale preventie van de sigarettenleverancier.

Het is mogelijk dat de illegale sigaretten gemaakt zijn in een illegale sigarettenfabriek die in maart in Herkenbosch is opgerold, volgens Philip Morris. Immers was dat de grootste illegale sigaretten fabriek die de FIOD ooit heeft ontmanteld. In het Limburgse dorp werd in totaal 140.000 kilo tabak gevonden.

De privédetective wordt ingeschakeld door Philip Morris omdat er bij de politie, douane en FIOD niet altijd genoeg personeel en middelen zijn. Belangrijke informatie wordt wel gedeeld met deze instanties.

“De bestrijding van de illegale handel en namaak heeft topprioriteit. Bij nagemaakte en gesmokkelde sigaretten worden accijnzen ontdoken, is er geen sprake van leeftijdsverificatie bij de verkoop en is er bovendien geen controle op de kwaliteit van het product. Elke illegale sigaret er één te veel”, stelt een woordvoerder.

227 miljoen illegale sigaretten en 164.000 kilo shag zijn vorig jaar in beslag genomen. Volgens het KPMG is de Nederlandse overheid door namaaksigaretten en smokkel vorig jaar 656 miljoen euro aan accijns misgelopen. Hierdoor staat Nederland op derde plek in de Europese Unie van de grootste markten voor illegale sigaretten.

 

Lees het hele artikel verder op Telegraaf.nl

Privédetective maakt voor tabaksfabrikant jacht op illegale rookwaar

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn