220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Kabinet wil armoede tegengaan

kabinet armoede tegengaan

Volgend jaar zal de prijs van een sigaret en een biertje verder toenemen. Het kabinet gaat meer belasting heffen op tabak en alcohol. Het wil met de extra inkomsten de koopkracht van alle burgers laten toenemen en armoede tegengaan.

De onderhandelingen zijn gisteravond afgerond door het kabinet, voor de begroting die op Prinsjesdag bekendgemaakt wordt. Als een traditie lekte de begroting al eerder uit. € 2 miljard extra trekt het demissionaire kabinet uit om de koopkracht van burgers te bevorderen. Voornamelijk is het uitgetrokken budget om gezinnen te helpen die dreigen te belanden in de armoede.

Het is duidelijk hoe het kabinet het gat van € 300 miljoen gaat opvullen en dat is door op tabak en alcohol extra belasting te heffen. De komende jaren zal € 100 miljoen extra opleveren ieder jaar. Het is nog onduidelijk hoe duur een biertje en een pakje sigaretten precies worden.

Belasting van sigaretten en shag worden gelijker getrokken. De belasting op shag is hoger dan op sigaretten. Komend jaar kost een pakje shag gemiddeld € 20 en sigaretten gemiddeld € 10. Maar ook die prijzen worden nog wat hoger.

Het kabinet pakt niet de brandstofprijzen aan. Volgend jaar zullen de brandstofprijzen weer stijgen, nadat ze tijdelijk waren verlaagd. Hierdoor zijn burgers voor een volle tank € 10 extra kwijt bij de pomp vanaf januari.

Lees het hele artikel verder op ad.nl

Kabinet maakt alcohol en peuk duurder om zo koopkracht op te krikken en armoede te voorkomen

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn