220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

JTI plaatst paginagrote advertentie in De Telegraaf ‘om de lucht te klaren’ in vape-discussie  

‘Het is tijd om de lucht te klaren’. En: ‘De ene e-sigaret is de andere niet’. Respectievelijk de kop en de onderkop van een paginagrote advertentie in dagblad De Telegraaf, geplaatst door tabaksfabrikant Japan Tobacco International (JTI). De advertentie is op journalistieke wijze geschreven, en biedt derhalve essentiële informatie. Voornaamste aanleiding voor de toonaangevende tabaksproducent om zelf met informatie naar buiten te komen is de onrust van de laatste twee maanden in de Verenigde Staten naar aanleiding van de e-sigaret.

Verspreid over de hele VS moesten honderden mensen in ziekenhuizen worden opgenomen, nadat ze gebruik hadden gemaakt van de elektronische sigaret. Er was zelfs een aantal doden te betreuren. De consternatie was groot. Van diverse kanten werd opgeroepen vapen te verbieden. Zelfs president Donald Trump mengde zich in de discussie door – vanzelfsprekend via Twitter – aan te kondigen dat zijn regering de verkoop van e-liquids met smaakjes zou gaan verbieden.

De onrust strekte zich ook uit tot Europa. Ook in Nederland werd de e-sigaret als boosdoener aangewezen, zo is te lezen in het betaalde JTI-artikel in De Telegraaf. Zelfs nadat nader onderzoek had uitgewezen dat de epidemie in de VS vermoedelijk te wijten was aan het gebruik van e-vloeistoffen die vermengd waren met THC-olie, riepen Nederlandse longartsen op tot een verbod.

Toch waren er ook andere geluiden. Zoals de uiteenzetting van Dr. Gera Nagelhout in een uitgebreid opinieartikel in De Volkskrant. Nagelhout, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Maastricht, is een erkend deskundige op het gebied van tabak en de mogelijkheden voor rokers om stoppen. Ook zij wordt in het artikel in De Telegraaf geciteerd, net als de Amerikaanse hoogleraar David Adams (New York University). Deze laatste stelt dat de volksgezondheid enorme sprongen voorwaarts zou maken, als alle rokers volledig zouden overschakelen op e-sigaretten.

In het artikel in de Telegraaf zet JTI ook uiteen waarom ze recentelijk een vaper op de markt heeft gebracht die werkt met gesloten cartridges: op die manier kan voorkomen worden dat er schadelijke stoffen aan de liquids worden toegevoegd. Het nieuwe systeem voldoet aan strenge EU-normen, aldus JTI.

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn