220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Interview Jan Hein Sträter: Nederland lijkt grote producent van illegale tabak

Jan Hein Sträter, directeur van de VSK, was onlangs te gast bij een interview van Omroep Zeeland. In het radioprogramma de Zeeuwse Kamer sprak Sträter over de illegale tabakshandel. Het wordt steeds verleidelijker voor illegale sigarettenhandelaren om rookwaren te verhandelen, omdat legale sigaretten steeds duurder worden.

Door de VSK is er de Nationale Smokkel Monitor opgericht, waar illegale tabakshandel wordt gemonitord. Volgens Sträter is dat nodig omdat er in Nederland niet vaak aandacht wordt besteed aan illegale tabakshandel. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie daar wel druk mee bezig zijn. ‘’In Nederland gaat het meer over drugs, die ook problemen opleveren. En over mensenhandel, maar dat zijn gerelateerde zaken’’, aldus Sträter.

Topje van de ijsberg

Er is geen duidelijk zicht op de illegale tabakshandel in Nederland, je ziet alleen wat er wordt opgerold. In 2020 hebben FIOD, politie en de douane € 50 miljoen aan ontdoken accijns in beslag genomen. ‘’Dit is het topje van de ijsberg, moet je vrezen, en bovendien de meeste sigaretten die daar illegaal geproduceerd worden die zijn niet eens bestemd voor de Nederlandse markt, maar zijn bedoeld voor Engeland en Frankrijk.’’ Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat de wereldwijde schade door illegale tabakshandel op 40 miljard euro.

Goede infrastructuur

Nederland en België zijn grote producenten van illegale sigaretten. Dit komt door de goede infrastructuur, zoals de havens, en weinig grenscontroles. Niet alleen de overheid loopt veel geld mis, maar ook grote en kleine bedrijven. “Vooral kleine bedrijven voelen het heel erg als iemand illegale sigaretten verderop koopt of als iemand een slof uit het buitenland heeft meegesmokkeld. 22% van alle tabak in heel Nederland komt uit het buitenland. Mensen gaan een dagje naar Antwerpen even tanken en vier sloffen sigaretten mee terugnemen”, zei de VSK-directeur.

Accijnsverhoging is volgens de VSK een groot probleem voor Nederland, want half Nederland gaat dan naar het buitenland om een hun rookwaar te kopen. De Nationale Smokkel Monitor heeft uitgerekend dat de Nederlandse staat in 2021 weleens € 1 miljard zou kunnen mislopen door de accijnsverhoging van 2020. Dit beeld wordt wel verstoord door corona, maar het betekent dat ongeveer € 1 miljard aan btw wordt besteed in landen waar de sigaretten en shag goedkoper zijn.

Beluister het hele interview hier:

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn