220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

In tien dagen tijd 37 miljoen illegale sigaretten onderschept aan oostelijke buitengrens EU

Bij een gezamenlijke, tien dagen durende operatie van de douanediensten aan de oostelijke landsgrenzen van de Europese Unie (Polen, Estland, Finland, Litouwen en Slowakije) zijn de afgelopen maand 37 miljoen sigaretten in beslag genomen. De actie stond onder leiding van Frontex in Warschau, het Europees Agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie coördineert. De operatie vond plaats met de steun van Europol.

Volgens het nieuwsplatform Emerging Europe, dat gespecialiseerd is in ontwikkelingen in 23 Oost-Europese landen, onderstreept de enorme inbeslagname de omvang van de opkomende illegale handel in tabaksproducten. De totale waarde van de in beslag genomen sigaretten bedroeg zo’n 13 miljoen euro.

De enorme tabakssmokkel vanuit Oost-Europa zorgt elk jaar opnieuw voor grote verliezen aan belastinginkomsten in de landen van de EU. Volgens Emerging Europe zijn de inbeslagnames van vorige maand – afgezet tegen de totale omvang van de illegale handel in tabak – dan ook een druppel op een gloeiende plaat.

Volgens het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF is de omvang van de illegale tabaksmarkt lastig in te bepalen, maar sommige schattingen gaan uit van een totaal verlies van meer dan 10 miljard euro voor de Europese lidstaten. Daarnaast brengt illegale tabak extra gezondheidsrisco’s met zich mee

 

Meer bij Emerging Europe:

Emerging Europe’s bad habit

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn