220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

“Tabakssmokkel heeft ernstige gevolgen voor economie, gezondheid en veiligheid”

tabakssmokkel

De illegale tabakssmokkel vormt een groot probleem in Europa. Dit heeft ernstige gevolgen voor de economie, gezondheid en veiligheid van de lidstaten. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie is de illegale tabaksmarkt mogelijk goed voor één op de tien sigaretten. Die worden wereldwijd geconsumeerd, met name in Europa. Dat schrijft Cristian Gherasim op euronews.com.

De oostgrens van de EU, met name Roemenië, is een belangrijk doelwit voor smokkelaars. Zij profiteren van de groeiende vraag naar goedkopere sigaretten. De illegale handel heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de economie, maar ook voor de veiligheid. Doordat de opbrengsten van smokkelwaar een middel is om terrorisme en georganiseerde misdaad te financieren. 

Het is berucht dat Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) sigarettensmokkel heeft gebruikt om zijn terroristische operaties te financieren. Met name onder de beruchte Algerijnse commandant, smokkelaar en wapenhandelaar Mokhtar Belmokhtar – ook wel bekend als “Mister Marlboro”. 

De illegale handel in tabaksproducten leidt tot aanzienlijke verliezen voor de staatskassen van zowel de EU-lidstaten als Oekraïne. Jaarlijks worden naar schatting € 10 miljard aan inkomsten misgelopen door de EU en haar lidstaten. Roemenië heeft de afgelopen tien jaar alleen al meer dan € 6 miljard verloren als gevolg van de illegale handel. Dit geld zou gebruikt kunnen worden voor armoedebestrijding in de regio’s die het meest vatbaar zijn voor smokkelactiviteiten.

Naast de financiële gevolgen vormt illegale tabak ook een ernstig gezondheidsrisico. Bij namaaksigaretten vindt geen controle plaats en kunnen schadelijke stoffen bevatten, van hooi tot asbest. Om dit probleem aan te pakken, moeten er meer activiteiten van de grenspolitie plaatsvinden. Ook zullen wetten over de online verkoop van namaakgoederen versterkt en gehandhaafd worden. Daarnaast moeten lokale gemeenschappen en belanghebbenden betrekken bij de bestrijding van de illegale handel.

Er zijn al enkele initiatieven gaande, zowel vanuit de tabaksindustrie als vanuit niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), om bewustwording te creëren en samen te werken met de autoriteiten. Het is ook belangrijk dat nationale autoriteiten samenwerken met internationale instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie om de illegale handel effectief aan te pakken.

Het bestrijden van tabakssmokkel is niet alleen belangrijk vanwege de gezondheids- en veiligheidsrisico’s, maar ook vanwege de financiële voordelen die het met zich meebrengt. Het zou extra geld vrijmaken om degenen te helpen die het hardst nodig hebben en zou bijdragen aan het handhaven van de idealen van de Europese Unie. Het is essentieel dat alle betrokken partijen samenwerken om een einde te maken aan deze illegale praktijken en de negatieve gevolgen ervan te beperken.

Lees het hele artikel verder op euronews.com

Europe has a tobacco smuggling problem it needs to curb

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn