220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale sigarettenproductie: een gevaarlijke criminele trend

In Europa is de productie van illegale sigaretten een gevaarlijke criminele trend en een onderbelicht probleem, schrijft Menen Seijkens in De Telegraaf. Europol onderschepte EncroChat-berichten van een bende die ook tentakels had in Nederland had en zich ook bezig hield met drugs en geweldmisdrijven.

Dat zegt het hoofd van de Europese politieorganisatie Europol, Simone Di Meo, naar aanleiding van een arrestatie van een bende die sigarettenfabrieken runde in Schaijk en Heerlen.

De productie van illegale sigaretten groeit enorm. 51 fabrieken werden er in 2019 in Europa ontmanteld, dat waren er 61 in 2020. In vijf jaar tijd werden er alleen al in Nederland veertig opgerold. Vooral in Frankrijk, België, Spanje, Polen en ons land zijn de sigarettenfabrieken gevestigd. Niet alle landen doen officieel melding van illegale sigarettenhandel en volgens Di Meo geeft het dan ook niet het volledige beeld.

Het gaat om een georganiseerde maar ook een gevaarlijke misdaadgroep, waarvan de leiders uit Polen komen, aldus Di Meo. Het zijn zware criminelen, die zich ook schuldig maken aan overvallen, wapenbezit en handel in cocaïne. De groep was actief in Polen, Spanje, Nederland, Frankrijk en België.

 

Lees het artikel verder op Telegraaf.nl (alleen voor abonnees)

Europol: criminele tentakels sigaretpiraterij ook in Nederland

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn