220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Hoogste rechter Zwitserland veegt vloer aan met federaal verbod op snus

Een Zwitserse hooggerechtshof heeft een streep gehaald door een federale verordening die de invoer van en handel in snus verbiedt. De verordening was vastgesteld door de Federale Raad van Zwitserland, een zevenkoppig uitvoerend orgaan dat de regering van het Alpenland vormt. De hoogste rechter van het land komt nu tot de slotsom dat het verbod geen wettelijk basis kent, schrijft het Volksblatt, een krant die dagelijks verschijnt in Liechtenstein.

Snus is voornamelijk populair is in Noorwegen en Zweden. De moderne vorm van pruimtabak wordt in deze landen vaak gebruikt door rokers die af willen van de sigaret of overwegen minder te gaan roken. Snus wordt algemeen beschouwd als minder schadelijk dan roken, een reden waarom de Europese Unie overweegt het verbod op snus op te heffen.

In Zwitserland wordt het middel na de uitspraak van het hooggerechtshof vermoedelijk legaal. De zaak was aangespannen door een bedrijf dat in 2016 245 kilo snus in Zwitserland wilde invoeren. De onderneming stuitte echter op verzet van de douane, die weigerde het spul door te laten.

De federale administratieve rechtbank stelde de douane in het gelijk, maar deze uitspraak is in hoger beroep vernietigt. Het hooggerechtshof komt tot de conclusie dat de bepaling van de federale raad in de tabaksverordening aanzienlijk verder gaat dan de wet voorschrijft.

 

Meer bij Volksblatt.li:

 

Für ein Verbot von Snus fehlt eine gesetzliche Grundlage

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn