220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Hoe hogere accijns criminelen in de kaart speelt

De Nederlandse tabaksindustrie waarschuwt voor het alsmaar verhogen van de prijs van sigaretten. Degene die er echt van profiteren, zijn zware criminelen en terroristen. De overheid dreigt met verhoging tot meer dan € 10 per pakje in 2024 en tot € 40 in 2040. Dit melden een aantal regionale kranten, waaronder het Leidsch Dagblad, Noord-Hollands Dagblad en de IJmuider Courant.

De Nationale Smokkelmonitor brengt onder andere het groeiende probleem van illegale handel in sigaretten met hun website onder de aandacht.

“De illegale handel verzwakt de legale tabaksmarkt”, zegt brancheorganisatie VSK. Als gevolg lopen  Europese overheden aan belastinginkomsten jaarlijks miljarden mis. “We hebben in het verleden gezien dat er afval en medicijnresten zitten in illegale sigaretten. Het is troep wat de mensen kopen”, zegt VSK-directeur Jan Hein Sträter in een video die deze week is uitgebracht: ‘De prijs van accijns – de wereld van illegale tabakshandel’.

De winst van illegale sigarettenhandel gaat naar de ‘de meest gewelddadige georganiseerde bendes en zelfs terroristische groeperingen’. Zij financieren hiermee hun activiteiten. Net zoals IS, die betaalden wapens voor hun terreurdaden met geld dat ze verdienden met handel in illegale sigaretten, zegt Sträter. „De IRA deed dat ook.”

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat het plegen van drugshandel, witwaspraktijken en belastingfraude uit de hand loopt. Tot 2014 moest Islamitische Staat het hebben van bijvoorbeeld het smokkelen van gas en olie en rijke volgelingen die geld schonken. Dit meldt NCTV. Na het stichten van het Kalifaat stroomde het geld binnen via belastingheffingen.

Vijf jaar geleden waarschuwde Europol dat namaakproducten zoals nepsigaretten een grote inkomstenbron is voor terrorisme dan handel in drugs.

In 2008 al brachten Amerikaanse onderzoekers in kaart hoe er sinds de jaren negentig geld werd verdiend met sigarettensmokkel door de militaire vleugel van Hezbollah en de Koerdische PKK.

Desgevraagd zegt onderzoeker Elanie Rosermond van Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) dat er niet voldoende bekend is over geldbronnen van terroristen om daar hard uitspraken over te doen. “De benodigde data zijn er niet.” Feit is dat een ‘illegaal clubje’ niet zomer een bankrekening kan openen. Daarnaast wijst terrorismedeskundige Jelle van Buren van de Universiteit Leiden daarop. “Illegale inkomsten, óók van sigaretten, liggen voor de hand.”

Volgens de tabaksbranche moet er een intensievere jacht op illegale sigaretten worden gehouden. Zelf nemen zij het voortouw door een privédetective in te schakelen.

Lees het hele artikel verder in het Noord-Hollands Dagblad:

Tabaksfabrikanten zetten alle zeilen bij om het tij te keren: ’Dure sigaret helpt terrorist’

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn