220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Handel in illegale sigaretten ook in Malta een serieus probleem

Bijna 8 procent van alle sigaretten die vorig jaar in Malta zijn gerookt, was vals of illegaal. Het gaat in totaal om zo’n 40 miljoen sigaretten. Dat bericht de Engelstalige krant The Times of Malta op basis van een KPMG-rapport over de illegale sigarettenhandel in de EU. De belastinginkomsten die verloren zijn gegaan als gevolg van de illegale sigarettenhandel in Malta worden geschat op circa 10 miljoen euro.

Het merendeel van de gesmokkelde sigaretten die het eiland binnenkomen, is afkomstig uit Italië en Bulgarije, met naar schatting respectievelijk € 5 miljoen en € 2,9 miljoen sigaretten. In totaal werden vorig jaar in de hele EU 38,9 miljard nagemaakte en gesmokkelde sigaretten geconsumeerd. De illegale sigarettenhandel heeft de EU-economieën in 2019 9,5 miljard euro aan gederfde belastingen gekost.

Hoewel het gaat om gigantische hoeveelheden, is sinds enkele jaren sprake een neerwaartse trend, aldus The Times of Malta. Volgens de Maltese krant is dat te danken aan het feit dat bij anti-smokkeloperaties in de EU ongeveer een tiende van alle illegale sigaretten die in de lidstaten worden geconsumeerd in beslag genomen wordt.

 

Meer bij The Times of Malta:

 

Forty million cigarettes were bought illegally last year

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn