220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Gezondheidslobby op een morele kruistocht

Hoe minder overheidsregels, des te lager de score in de Nanny State Index, een ranglijst die aangeeft in welke mate overheidsinstanties in een land betuttelend te werk gaan. Zo bezien doet Nederland, die een 24ste plaats krijgt toebedeeld op een totaal van 28 landen, het helemaal niet slecht. Dat wil zeggen: tot dusver.

Want als Paul Blokhuis, de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn zin krijgt, gaat het in liberaal opzicht helemaal de verkeerde kant op met Nederland, signaleert Health Spectator, een Brits internetplatform dat is gespecialiseerd in nieuws op het gebied van gezondheid, in een nieuwsanalyse.

Blokhuis wil, aldus Health Spectator, haast maken met de invoering van neutrale verpakkingen voor sigaretten en minimumprijzen invoeren, zodat bijvoorbeeld de prijs van een krat bier stijgt van 10 euro naar 20 euro. ,,Alsof dat nog niet genoeg is, wil hij het roken op terrassen verbieden, de verkoop van sigaretten in supermarkten aan banden leggen en e-sigaretten opnemen in het rookverbod van het land en in de wetgeving voor neutrale verpakkingen.”

De lijst met betuttelingen zou Nederland wel eens naar de top van de Nanny State Index kunnen brengen, aldus Health Spectator. En dat terwijl Blokhuis gezien zijn politieke achtergrond en het lage zetelaantal van zijn partij helemaal niet het mandaat van het Nederlandse kiezersvolk lijkt te hebben…

Lees meer bij Health Spectator:

Public health officials are on a moral crusade

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn