220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Franse parlementariër wil aankoop van sigaretten in buurlanden van Frankrijk verbieden

Een vooraanstaand lid van de Assemblée nationale (de Franse Tweede Kamer) wil het mogelijk maken dat sigaretten alleen nog maar mogen worden geconsumeerd in het land waar ze zijn gekocht. De politicus staat op het punt een wetsvoorstel in te dienen die het Fransen verbiedt hun tabaksaankopen in een ander land te doen. Daarover bericht BFM Business, de grootste en belangrijkste zakelijke nieuwszender van Frankrijk.

De reden voor Bruno Fuchs (Mouvement démocrate) om grensoverschrijdende aankopen van tabak te willen verbieden, is dat dit goed zou zij voor de staatskas. De Franse staat heeft volgens berekeningen van BFM Business in 2020 18 miljard euro aan tabaksaccijnzen binnengekregen, bijna twee miljard euro meer dan in 2019.

De ‘meevaller’ heeft niet alleen te maken met het feit dat in Frankrijk het afgelopen jaar de accijnzen opnieuw zijn verhoogd, maar ook met het gegeven dat de grenzen in verband met de coronacrisis een groot deel van het jaar gesloten waren. Daardoor waren de Fransen niet in staat om voordelig sigaretten in te slaan in een van de buurlanden. Volgens BFM Business koopt één op de vijf Franse rokers zijn sigaretten in het buitenland.

Bruno Fuchs woont zelf in Mulhouse, een stad in de Elzas, pal op de grens met Duitsland. Tegenover BFM Business zegt Fuchs te zien dat Fransen massaal naar Duitsland uitwijken om in dat land hun sigaretten te kopen. Een legaal pakje sigaretten is er maar liefst drie euro goedkoper dan in Frankrijk.

Bijkomend voordeel van een verbod tot aankoop van sigaretten in het buitenland is dat Franse tabakshandelaren een aanzienlijk deel van hun cliënteel zijn kwijtgeraakt erdoor worden beschermd.

 

Meer bij BFM Business:

 

UN DÉPUTÉ VEUT INTERDIRE L’ACHAT DE CIGARETTES DANS LES PAYS FRONTALIERS

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn