220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Franse en Sloveense autoriteiten ontmantelen sigarettenproductielijn

In Slovenië is een illegale sigarettenproductielijn ontmanteld. Deze productielijn overspoelde de Franse zwarte markt met miljoenen sigaretten. Vooraf aan de ontmanteling vond er een complex onderzoek plaats, een samenwerking tussen de Franse en Sloveense autoriteiten met hulp van Europol.

In oktober 2020 ging het onderzoek van start. Het was gericht op een georganiseerde misdaadgroep, die zich bezighoudt met de illegale sigarettenproductielijn en de distributie ervan.

Meer dan honderd Sloveens politieagenten en de Finančna Uprava (financiële autoriteit) vielen op 25 januari tegelijkertijd bij 11 locaties binnen. Dit waren privéwoningen en industriële gebouwen. Ook hielpen de Franse Gendarmerie, magistraten van de Interregionale Gespecialiseerde Rechtbank van Bordeaux (JIRS) en officieren van Europol mee.

Door de actie zijn verschillende productielocaties gevonden in afgelegen gebieden in Slovenië. Er werden in totaal 26.000 kg tabak, 29 miljoen filters, 10.000 vellen bedrukt papier voor verpakking en verschillende machines in beslaggenomen. De sigaretten die in beslag zijn genomen zouden op de Franse markt een waarde van € 13 miljoen hebben gehad.

De twee leiders van het criminele netwerk zijn gearresteerd in Kroatië en Slovenië. Zij waren verantwoordelijk voor de productie van de sigaretten. Het Europees Centrum voor Financiële en Economische Criminaliteit (EFECC) van Europol heeft – door een beveiligd communicatieplatform aan te bieden – het onderzoek ondersteund.

 

Lees het hele artikel op Europol.europa.eu

Production line of counterfeit cigarettes flooding the French market dismantled in Slovenia

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn