220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Frankrijk duurte-eiland qua tabak: prijsverschillen met buurlanden lopen op tot 65 procent

Franse rokers die hun sigaretten nog in eigen land kopen, zijn een dief van hun eigen portemonnee. Dat kan worden afgeleid uit cijfers die de Franse krant Le Figaro op een rijtje heeft gezet. Daaruit blijkt dat Frankrijk een ‘duurte-eiland’ is geworden als het gaat om sigaretten en andere tabaksproducten.

In het kleine Andorra is een pakje sigaretten 65% goedkoper dan in Frankrijk, in Spanje bedraagt de verkoopprijs de helft van de prijs die in Frankrijk wordt betaald. Inwoners van Noord-Frankrijk die even de moeite doen om naar België te rijden, zijn per pakje 35% goedkoper uit en in Luxemburg en Duitsland bedraagt het prijsverschil respectievelijk 45% en 35%m aldus Le Figaro.

De prijsverschillen – het gevolg van de hoge accijnzen in Frankrijk – verklaren waarom het Franse parlement een wetsvoorstel heeft aangenomen op basis waarvan de legale invoer van sigaretten vanuit het buitenland drastisch wordt ingeperkt. Als het aan de Assamblée Nationale ligt, mogen rokers straks nog maar één in plaats van vier sloffen per persoon Frankrijk binnenbrengen. Tegen de voorgenomen maatregel rijst veel verzet.

 

Meer bij Le Figaro:

 

Vers une baisse du quota de cigarettes à l’entrée en France

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn