220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Europarlementslid: sigarettensmokkel in Frankrijk gevaar voor Europese veiligheid

Volgens een recent onderzoek van de Royal United Services Institute (RUSI), ’s wereld oudste denktank op het gebied van defensie en internationale veiligheid, blijkt dat Frankrijk veruit koploper is als het gaat om de aanwezigheid van illegale sigaretten op zijn grondgebied.

Een gouden kans voor de Franse president Macron om zijn Europese ambities waar te maken, aldus het Tsjechische Europarlementslid Tomáš Zdechovský in een opiniebijdrage op de site van Eurnews.com.

 

,,Het is nu tijd voor Frankrijk om de Europese ambities van president Macron in overeenstemming te brengen met de EU-samenwerking”, aldus Zdechovský. ,,Het zoeken naar hulp, het uitwisselen van informatie en het coördineren van operaties om grensoverschrijdende gevallen (van sigarettensmokkel, red.) aan te pakken, vormen de essentie van de Europese droom.”

RUSI becijferde dat ongeveer dertig procent van het totaal aantal (legaal vervaardigde ) sigaretten in Frankrijk afkomstig is uit Algerije. tussen 2012 en 2016 nam de ‘import’ vanuit Algerije met 300 procent toe. Frankrijk, maar ook Europa ziet hierdoor miljarden in het niets verdwijnen. Een ander probleem is volgens Tomáš Zdechovský dat terreurorganisaties in de Maghreb veel geld verdienen aan de smokkel.

 

Lees meer bij Euronews.com:

France’s failure to tackle cigarette smuggling threatens Europe’s safety

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn