220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

EU-Commissie beschuldigd van het negeren van de wetenschap ten aanzien van e-sigaretten  

De Europese Commissie ligt onder vuur vanwege het feit dat een hoge medewerker onlangs tijdens een bijeenkomst elektronische sigaretten heeft vergeleken met ‘vergif’. Dat gebeurde op 30 januari tijdens een internationale bijeenkomst georganiseerd door het Europese nieuwsplatform Euractiv.com.

De uitspraak, die gedaan werd door Arūnas Vinčiūnas, de kabinetschef van EU-commissaris voor gezondheid Vytenis Andriukaitis, heeft heftige reacties losgemaakt, onder meer in wetenschappelijke kringen. Diverse prominente wetenschappers beschuldigen de commissie ervan bevooroordeeld te zijn en wetenschappelijk bewijs te negeren, zo bericht het nieuwsplatform.

Vinčiūnas zei tijdens de bijeenkomst letterlijk dat ‘e-sigaretten volgens sommige rapporten misschien minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, maar nog altijd vergif’. ,,Er is terughoudendheid en een specifieke houding ten opzichte van de tabaksindustrie”, voegde hij er volgens Euractiv aan toe.

Dr. Konstantinos Farsalinos en Dr. Konstantinos Poulas van de afdeling farmacie van de Universiteit van Patras (Griekenland) schreven de Europese Commissie een brief waarin zij claimen dat de verklaring onjuist is. Ook denken ze dat de uitspraak verwarring kan oproepen bij mensen die hun toevlucht zoeken tot alternatieven voor sigaretten in een poging om van het roken af te komen.

Meer bij Euractiv.com:

EU Commission accused of ignoring science on e-cigarettes

 

 

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn