Er is op dit moment geen enkele noodzaak om de meetmethoden waarmee schadelijke stoffen in sigaretten worden vastgesteld te veranderen. Dat schrijft EU-commissaris voor gezondheid Stella Kyriakides in antwoord op vragen van de Nederlandse Europarlementariër Mohammed Chahim, meldt de Brusselse editie van het politieke nieuwsplatform Politico.
Volgens de EU-commissaris is geen van de huidige op machines gebaseerde meetmethoden voor de uitstoot van teer, nicotine en koolmonoxide van sigaretten voldoende representatief voor menselijk rookgedrag’, aldus Kyriakides in een brief aan het Nederlandse Europarlementslid.
Chahim had in november gevraagd of in plaats van de huidige EU-methode niet beter een andere methode, bekend als ‘Canadian Intense’ (CI), kon worden gebruikt. ,,Volgens het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bootst de CI-methode rookgedrag veel beter na dan de huidige ISO-methode”, schreef Chahim.
De Nederlandse regering heeft in het verleden ook al gepleit voor een testverandering in de EU. Het verschil tussen de twee methoden betreft de manier waarop kleine gaatjes in sigarettenfilters worden verwerkt in laboratoriumtests. De CI-methode bedekt de gaten, zoals rokers doen met hun mond en vingers, waardoor ze meer van deze stoffen krijgen. De ISO-methode niet.
Maar volgens Kyriakides is er geen enkele reden om van de huidige methodiek af te wijken. ,,Bij gebrek aan nieuwe wetenschappelijke en technische ontwikkelingen of internationaal overeengekomen normen, wordt een aanpassing van meetmethoden op dit moment niet nodig geacht”, schreef ze in een brief waaruit Politico citeert. Kyriakides stelt voor de kwestie opnieuw te bekijken als onderdeel van de eerste herziening van de EU-tabaksproductenrichtlijn, die volgend jaar zal plaatsvinden. ,,Het is belangrijk te benadrukken dat consumenten niet mogen worden misleid doordat zij ten onrechte de indruk krijgen dat een gewijzigde aanpak van de testmethoden de veiligheid van tabaksproducten zou verbeteren.”
Meer bij Politico:
Kyriakides: No change necessary for cigarette testing methods