220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Eindelijk!’ Fransen kunnen weer naar Duitsland voor goedkope sigaretten

Nu de Europese binnengrenzen weer zijn geopend, trekken Franse rokers niet alleen naar België om sigaretten in te slaan, maar ook naar Duitsland. Reden: ook in dit land zijn sigaretten veel goedkoper dan in Frankrijk, dankzij lagere belastingen. Het heropenen van de grenzen is dan ook een opluchting, zowel voor Franse rokers, als voor Duitse tabakshandelaren, bericht het gezaghebbende weekblad Le Nouvel Observateur op basis van berichtgeving door het Franse persbureau AFP.

Fransen zijn door de strenge lockdown in eigen land, maandenlang in hun vrijheid beknot. Overal waar ze kwamen, moesten ze een certificaat kunnen tonen waaruit bleek dat de ‘verplaatsing’ die ze zich hadden gegund ‘essentieel’ was. Een degelijk formulier is nu nergens meer voor nodig.

In de Duitse grensstad Kehl, vlakbij Straatsburg, vormden zich al de eerste ochtend nadat de grenzen waren opengegaan lange wachtrijen voor de tabakswinkels, aldus ‘Le Nouvel Obs’. De winkeliers hebben in hun eigen zaken de afgelopen maanden een heel stuk minder goed gedraaid, zo blijkt: 80 procent van de klanten komt uit Frankrijk. Hun medewerkers hebben evenwel niet stilgezeten: ook tijdens de lockdown kwamen er online veel bestellingen tegen van Franse klanten.

Politici aan beide kanten van de grens hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin ze stellen dat het onmogelijk is een kunstmatige scheiding tussen twee landen tot stand te brengen, zonder dat het samenleven en de interne markt ernstig worden verstoord.

 

Meer bij Le Nouvel Observateur:

 

“Enfin !” La frontière franco-allemande rouverte, élus, commerçants et… fumeurs ravis

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn