220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

E-sigaret kreeg ten onrechte de schuld van groot aantal longziektes in de VS

De Verenigde Staten is in de ban van een groot aantal gevallen waarin mensen – vaak nog jong – in het ziekenhuis worden opgenomen in verband met een raadselachtige longaandoening, die – gelet op de verschijnselen – in eerste instantie lijkt op een longontsteking en soms ook op kanker. Aanvankelijk werd de ‘epidemie’ in verband gebracht met vapen, maar recent onderzoek wijst uit dat in een aantal gevallen vervalste verdampercartridges zijn gebruikt, schrijft het Amerikaans Magazine Rolling Stone in een uitgebreid artikel, waarin een aantal concrete gevallen wordt beschreven.

Het werpt een ander licht op de toch al gespannen discussie over vapen in de Verenigde Staten, die nog eens verscherpt werd nadat de Centers for Disease Control and Prevention bekendgemaakt had dat er verspreid over 22 staten 193 gevallen van ernstige longziektes waren gedetecteerd die gelinkt zouden kunnen worden aan vapen. In de staat Illinois viel zelfs een dode.

Onderzoek door verschillende media heeft inmiddels aan het licht gebracht dat de cartridges die gebruikt werden in veel gevallen THC (de werkzame stof in marihuana) bevatten en waren aangeschaft op de zwarte markt.

Hoewel het onderzoek in de zaak nog loopt – en de officiële instanties hangende dit onderzoek geen commentaar wensen te geven, wijst alles erop dat de vervalste cartridges de boosdoener zijn niet e-sigaretten als zodanig.

 

Meer bij Rolling Stone:

Counterfeit Weed Vape Cartridges Are Everywhere — and They’re Making People Sick

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn