220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Drie Belgische bedrijven krijgen boete van 159 miljoen euro wegens sigarettensmokkel

Drie Belgische bedrijven zijn veroordeeld tot een boete van 159 miljoen euro wegens een grootscheepse internationale illegale import van tabak. Volgens de rechtbank in Antwerpen is bewezen dat de firma’s in korte tijd tientallen miljoenen illegale sigaretten België hebben binnen gesmokkeld. De directeuren van de drie ondernemingen en hun handlangers (in totaal twaalf personen) werden veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen van achttien tot veertig maanden.

Volgens de Gazet van Antwerpen, die uitgebreid over de zaak bericht (en foto’s toont van de opslag van de sigaretten), gaat het om de grootste vangst van sigaretten die ooit in België is gedaan. Alles bij elkaar werden 126 miljoen sigaretten in beslag genomen. Deze waren in containers vanuit Indonesië naar de haven van Antwerpen verscheept.

De Belgische autoriteiten kwamen de zaak op het spoor toen op 9 januari van dit jaar in inval werd gedaan in een loods in Stabroek (provincie Antwerpen). Daarbij stuitte de gerechtelijke politie op een container met zo’n tien miljoen sigaretten zonder fiscale zegels. Elders in de loods werd administratie gevonden waaruit kon worden opgemaakt dat de nog zes containers vanuit Indonesië op weg waren naar Antwerpen. Die zouden een paar dagen later aankomen, aldus de Gazet van Antwerpen.

Om de zaak in kaart te kunnen brengen, greep de douane niet meteen in, maar liet ze de containers gecontroleerd aan land komen. Ook deze containers bleken tientallen miljoenen illegale sigaretten te bevatten. De 159 miljoen euro aan boete staat gelijk aan vijf keer het ontdoken bedrag aan accijnzen.

 

Meer bij de Gazet van Antwerpen:

 

Miljoenenboetes voor omvangrijke sigarettensmokkel

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn