220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Douane drong binnen voordat productie van start ging

Afgelopen woensdag is de Belgische douane bij een illegale sigarettenfabriek binnengevallen. Hierbij werd 30.000 kg tabak (genoeg voor het maken van 30 miljoen sigaretten) in beslag genomen, vlak voordat de fabriek van start ging.

De illegale fabriek bevond zich in Balen, 60 km ten oosten van Antwerpen. In de fabriek waren machines aangetroffen voor het verwerken van tabak en het maken van sigaretten. “De in beslag genomen, onbewerkte tabak is € 6,5 miljoen aan ontdoken accijns waard”, aldus een verklaring van douanebeambten.

In heel Europa is illegale sigarettenproductie een probleem. Uit KPMG onderzoek bleek dat in 2020 minimaal 34 miljard namaaksigaretten werden gemaakt. Hiervan is 7,8 % bestemd voor de EU. De georganiseerde misdaad runt deze fabrieken en heeft vaak onderbetaalde arbeiders in dienst uit verre landen.

Voordat de fabriek volledig van start ging, viel de douane al binnen. Tijdens de inval heeft de politie 6 verdachten aangehouden, twee Belgen en vier Bulgaren. Ook werden er woon- en slaapplekken aangetroffen voor wel 20 arbeiders. Het onderzoek is in volle gang.

Lees het hele artikel op BrusselsTimes.com:

Customs officials stamp out illegal cigarette factory

[VIDEO] De Vlaamse krant Het Belang Van Limburg filmde de sigarettenfabriek in Balen van binnen

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn