220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Derde editie ‘Causes and control of illegal tobacco’ gepubliceerd (incl. video)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Onderzoeksbureau Alvarez & Marsal heeft onlangs de derde editie van het rapport ‘Causes and control of illegal tobacco’ gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het duurder maken van legale sigaretten heeft geleid tot meer consumptie van illegale tabak.

Het onderzoek is gebaseerd op data over de periode 2005-2019 uit 71 landen. In deze landen wordt 82% van het wereldwijde volume tabak verhandeld, goed voor 92% van de globale omzet.

Bekijk hier de video met de belangrijkste bevindingen uit het rapport.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=_hzQhAHWgmU” el_width=”90″ title=”Causes and control of illegal tobacco (Nederlands ondertiteld)”][vc_empty_space][vc_column_text]

Illegale tabak kost wereldwijd 40 tot 50 miljard euro per jaar aan misgelopen belasting en accijns, omdat de verkopers geen belasting betalen. Zo kunnen ze goedkoop sigaretten aanbieden en andere criminele activiteiten ontwikkelen.

 

Alvarez & Marsal stellen dat illegale tabak een gevaar vormt voor de internationale volksgezondheid en de staatskas. Ook draagt het bij aan roken door minderjarigen en de financiering van georganiseerde criminaliteit.

  

Als de overheid de accijns op tabak verhoogt, stijgt de prijs van sigaretten in verhouding tot het inkomen. Tabak is steeds duurder geworden in de loop van de tijd en voor sommige mensen was dit een reden om over te stappen op goedkope illegale sigaretten.

 

Als sigaretten 10% duurder worden stijgt het aandeel van illegale handel met bijna 7%.

Indien de overheid besluit om legale sigaretten nog duurder of moeilijker verkrijgbaar te maken bestaat het risico dat nog meer mensen voor illegale tabak kiezen, betoogt het rapport.

 

Het blijkt ook dat de coronacrisis en de bijbehorende beperkingen het gedrag van rokers hebben beïnvloed. Een Britse studie suggereert dat misschien wel één op de zes rokers illegale tabak gebruikte tijdens de lockdown in het VK in 2020.

 

Lees hier het hele rapport of download een samenvatting.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn