220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

De Laffercurve: hoe hogere belastingen leiden tot een minder goed gevulde schatkist

Het steeds maar verhogen van de belastingen op een pakje sigaretten leidt er paradoxaal genoeg toe voor dat overheden steeds minder aan belasting binnenkrijgen. Niet omdat mensen massaal stoppen met roken, maar omdat rokers in toenemende mate hun toevlucht zoeken tot de illegale handel, waar sigaretten een heel stuk goedkoper zijn.

Het verschijnsel dat hogere belastingen uiteindelijk leiden tot minder inkomsten voor de schatkist, wordt door economen ook wel het Laffer effect of de Laffercurve genoemd, naar Arthur Laffer, een voormalig economisch adviseur van wijlen president Ronald Reagan. Laffer toonde aan dat belastingverlagingen leiden tot economisch groei zo indirect zorgen voor hogere belastinginkomsten, terwijl hogere belastingen leiden tot een minder goed gevulde schatkist.

Volgens een artikel in The European Post doet het Laffer effect zich momenteel in veel Europese landen gelden, ook als het gaat om de (illegale) handel in tabak. Hogere belastingen op sigaretten en andere tabaksproducten bezorgen de internationale georganiseerde criminaliteit een geweldig verdienmodel. Volgens de auteur van het artikel, de Belgische onderzoeker Pieter Cleppe, weet bijvoorbeeld de Belgische overheid dat ook, maar hoopt ze met hogere accijnzen op tabak niettemin 200 miljoen euro extra binnen te halen.

Ook in Rusland is het Laffer effect zichtbaar. In 2012 raakte de Russische overheid nog een half miljard roebel kwijt aan de illegale handel; inmiddels is dat opgelopen tot 100 miljard roebel.

 

Meer bij The European Post:

 

From Russia to France, politicians discover higher taxes can lead to less tax income

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn