220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

D66: waanzin om rokers te weren uit de Rotterdamse buitenlucht

D66 in de gemeenteraad van Rotterdam heeft geen goed woord over voor het plan om in bepaalde straten in de stad een volledig rookverbod af te kondigen. De fractie noemt zo’n verbod ‘een glijdende schaal naar een betuttelende overheid die normen oplegt in de openbare ruimte’. ,,Mensen hebben recht op hun eigen visie van ‘het goede leven’. Fundamenteel is de vrijheid om zelf keuzes te maken”, aldus Nadia Arsieni, vicefractievoorzitter D66 Rotterdam.

Het AD meldde vorige maand dat Rotterdam mogelijk als eerste plaats in Nederland twee straten krijgt waar helemaal niet meer mag worden gerookt. Het ziekenhuis, een middelbare school en de Hogeschool Rotterdam willen dat in hun buurt een rookverbod van kracht wordt. Zij stuurden daarover een brief gestuurd aan burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Politici en belangenbehartigers hebben wisselend gereageerd op de Rotterdamse plannen. Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen spreekt van ‘valse stemmingmakerij’. ,,We moeten geen hetze tegen het roken creëren, alleen maar alles verbieden is tegenwoordig de hype. Ik hoop dat Aboutaleb zal inzien dat een ban niet de oplossing is. Overleg hier gewoon met z’n allen over en sluit een verbond tussen rokers en niet-rokers!”

Volgens D66 komt met het verbod de fundamentele vrijheid in het geding. De partij vraagt zich af waar de grens ligt. Nadia Arsieni: ,,Het aanwijzen van rookvrije straten moeten we echt niet willen. ( ) Roken is hartstikke schadelijk voor de gezondheid. Maar als we beginnen met het weren van sigaretten uit de buitenlucht, waar houdt het dan op? Zijn alle gezondheidsrisico’s een reden voor ingrijpen? Gaan we snacken verbieden vanwege het tegengaan van overgewicht? Zijn barbecues in het park voortaan altijd alcoholvrij? Allemaal om de jeugd het goede voorbeeld te geven? Waar ligt de grens? Komen er speciale zones rond alle ziekenhuizen en straks ook rond scholen en sportverenigingen?”

Lees meer bij D66 Rotterdam:

Rookverbod is betuttelend

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn