220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Consumentenorganisatie Acvoda: Dampers worden ten onrechte verdacht gemaakt

,,Sigaretten roken is een stuk duurder dan dampen, het is minder lekker omdat rook van verbrande tabak vies smaakt en het is ook nog eens veel schadelijker. Waarom zouden mensen overstappen naar een slechter, duurder en ongezonder product? Ik geloof niet in de theorie dat de e-sigaret een opstap is naar de normale sigaret. Sinds de opkomst van de e-sigaret zien we dan ook een daling van het aantal rokers, geen stijging.”

Dat zegt Rob de Lange, woordvoeder van Acvoda, de consumentenvereniging die belangen van onder meer dampers vertegenwoordigt, in een interview met het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma De Monitor. ,,Dampers worden ten onrechte verdacht gemaakt”, luidt zijn stelling.

De Lange legt in het interview nog eens uit dat de 47 dodelijke slachtoffer die de afgelopen maanden in de Verenigde Staten te betreuren waren na het gebruik van elektronische sigaretten, helaas het slachtoffer zijn geworden van de malafide handel. ,,De e-sigaret is niet de oorzaak van de dodelijke ongevallen”, aldus De Lange. Alle slachtoffers hebben illegale cartridges gebruikt, dat zijn de capsules met vloeistof die in de e-sigaret gaan. Daarin zat onder andere THC, het bestanddeel in cannabis waar je high van wordt en het voor de longen extreem gevaarlijke verdikkingsmiddel ‘vitamine E-acetaat’. Bij alle slachtoffers is dit verdikkingsmiddel aangetroffen in de longen. Je kan dus simpelweg niet zeggen dat de e-sigaret slachtoffers maakt. Het zou hetzelfde zijn dat na het drinken van giftige limonade het rietje de schuld krijgt.’

De Acvoda-woordvoerder moet altijd lachen om de kritiek van bijvoorbeeld artsen en het RIVM dat e-sigaretten met een smaakjes een lokkertje zijn voor jongeren, waardoor er een nieuwe generatie rokers ontstaat. ,,Ik keer het liever om. De smaakjes maken dampen aantrekkelijker dan sigaretten roken. De smaak maakt de e-sigaret juist zo succesvol onder rokers, en is niet bedoeld als lokkertje voor de jeugd. Maar dat mes snijdt aan twee kanten. Jongeren die willen gaan roken zullen door de smaakjes eerder naar een e-sigaret grijpen dan naar de veel schadelijkere normale sigaret. Ik zie dat als een opsteker.”

 

Meer bij de KRO-NCRV:

 

Vapers zijn kritiek beu: ‘Dankzij e-sigaret minder rokers’

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn