220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Brussel verhoogt accijns ondanks almaar stijgende smokkelcijfers

De Belgische tabaksfabrikanten, verenigd in Cimabel, stellen dat op grote schaal illegaal sigaretten worden geïmporteerd vanuit, Turkije, Roemenië en Bulgarije. Recent onderzoek stelt dat dit komt door de hoge belastingen op sigaretten, schrijft Emmanuel Vanbrussel voor Business AM. Ondanks die stijgende smokkelcijfers verhoogt Brussel hun accijnzen.

Van alle sigaretten die in België worden geconsumeerd, is 12,8% gekocht in het buitenland. Waardoor in de landen waar de sigaretten worden gekocht, de prijs op tabaksproducten veel lager is. 

430 miljoen gemiste fiscale inkomsten

Bij 1% van de geconsumeerde sigaretten in België is sprake van illegale namaaksigaretten. In totaal gaat het dus om ongeveer 13,8% van de geconsumeerde sigaretten, waarover in België geen belasting of accijns is betaald. Vanwege die stijgende smokkelcijfers loopt de staat volgens Cimabel hierdoor € 430 miljoen mis.

In een vorig onderzoek was nog sprake van was 12,1%. Cimabel stelt: “Elke nieuwe accijnsverhoging op tabaksproducten zorgt ervoor dat meer Belgische consumenten op zoek gaan naar andere bevoorradingskanalen, ook illegale”. De regering van de zuiderburen heeft eerder besloten dat er weer nieuwe belastingverhogingen komen op tabaksproducten, vanaf april.

Met 31% is Luxemburg voor de Belgen de belangrijkste bevoorradingsmarkt van sigaretten. Doordat de Belgen het belastingsverdrag met het Groothertogdom Luxemburg hebben, kunnen zij hier tenminste nog een deeltje van de misgelopen accijnsinkomsten terugvorderen.” Op de tweede plek komt Bulgarije met 26,6%, daarop volgen Turkije met 5,7% en Roemenië met 4,8%. “De Belgische markt wordt ermee overspoeld”, zegt Cimabel.

 

Lees het hele artikel verder op Businessam.be

“Goedkope sigaretten uit Bulgarije, Turkije en Roemenië overspoelen Belgische markt”

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn