220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse media unaniem: paniek rond e-sigaret in VS schaadt onze volksgezondheid

‘Laten we niet in paniek raken over de e-sigaret. Verbieden zal meer schade opleveren dan dat het goed doet’. Zo luidt de kop boven een redactioneel commentaar in het gezaghebbende Britse weekblad The Economist.

Aanleiding voor het magazine om deze mening naar voren te brengen, is de ophef die in de Verenigde Staten ontstaan naar aanleiding van een groot aantal longziekten die mogelijk gerelateerd kunnen worden aan het gebruik van (vervuilde) e-sigaretten. De ziekten hebben inmiddels het leven gekost aan zes patiënten die tot voor kort volstrekt gezond waren. Daarnaast zijn over het hele land verspreid honderden mensen met een plotselinge longaandoening in ziekenhuizen opgenomen.

In De Verenigde Staten gaan steeds meer stemmen op om het gebruik van de e-sigaret om deze reden te verbieden. Ook president Trump lijkt in actie te willen komen: hij maakte deze week in een tweet bekend dat zijn regering werkt aan een verbod op e-liquids waaraan smaken zijn toegevoegd. Opvallend in dit kader is dat de Food and Drug Administration (FDA), zeg maar de Amerikaanse voedselwaakhond, eerder een verklaring deed uitgaan waarin gesteld wordt dat er meer onderzoek nodig is. De FDA stelt verder dat het er sterk op lijkt dat in veel gevallen sprake is geweest van illegale, op straat gekochte vaping-producten, dan wel van producten waar door de gebruikers thuis mee is geknoeid, bivoorbeeld door er schadelijke stoffen aan toe te voegen.

The Economist neemt deze conclusies over. Het blad wijst zijn lezers erop dat vapen in het Verenigd Koninkrijk ertoe bijdraagt dat steeds meer mensen stoppen met roken. Op dit moment al aansturen op een verbod zou deze kentering ten goede wel eens grotendeels teniet kunnen doen, aldus het weekblad.

 

Meer bij The Economist:

Don’t panic about e-cigarettes

Ook andere media berichten dat bij een eventueel verbod het middel wel eens erger kan zijn dan de kwaal. Zo kopt The Sun:

WHAT A DRAG Banning flavoured vape products in the UK would drive people back to smoking cigarettes, watchdog warns

De Daily Mail komt – op basis van experts – tot dezelfde conclusie:

Banning flavoured e-cigarette ban could drive smokers BACK to smoking tobacco, say experts 

Het gezaghebbende politieke platform Politico stelt:

US vape fears could hit UK anti-tobacco efforts

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn