220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Britse expert: social media faciliteren handel in namaaksigaretten

Criminelen maken op grote schaal gebruik van Facebook en andere sociale media voor de verkoop van illegale sigaretten. Met de handel – vaak gaat het om namaaksigaretten – worden miljoenen verdiend, schrijft de Britse kant Daily Express.

Experts vrezen dat de winsten die de criminelen maken worden doorgesluisd naar terreurgroepen of georganiseerde misdaad. Ze vragen om zwaardere straffen. Tabaksgigant Japan Tobacco International (TJI) heeft een politieagent ingeschakeld om de illegale tabakshandel te onderzoeken. Uit zijn onderzoek blijkt dat alleen al met betrekking tot (merken van) van JTI sinds 2015 meer dan 17.000 posts op sociale media van internet zijn verwijderd. Het zou daarbij gaan om 210.000 items, met een waarde 1,75 miljoen pond, aldus de krant.

De werkelijke waarde kan echter kan echter honderden keren hoger liggen, legt de voormalige agent uit aan de Daily Express. ,,Al er geen aantal bij staat, gat het om een enkele verpakking. Maar in veel gevallen beschikken de verkopers over twee- of driehonderd pakjes of zelfs meer.”

Volgens berekeningen van het Britse miniserie van Financiën is de Britse staat sinds het begin van deze eeuw zo’n 45 miljard euro aan belastingen misgelopen, zo bericht de krant. De oud-politieman die door JTI is ingeschakeld spreekt in de Daily Express de overtuiging uit dat veel van dit geld terechtkomt bij terroristische groeperingen.

Volgens hem heeft de georganiseerde criminaliteit zijn aandacht verlegd van de wapenhandel naar de handel in illegale sigaretten, omdat de risico’s in deze criminele bedrijfstak aanzienlijk kleiner zijn.

 

Meer bij de Daily Express:

 

Facebook ‘fuels’ fake tobacco sale

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn