220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Branchevereniging: Verkoopverbod tabak in supermarkten betekent einde klantenservice

Een verkoopverbod van tabak door supermarkten dat mogelijk in 2026 van kracht wordt, is niet alleen bedreiging voor de levensvatbaarheid van kleine buurtsupers en dorpswinkels, maar is tevens het einde van de servicebalie in winkel. Een servicebalie in zijn huidige vorm is zonder de verkoop van tabak niet rendabel en dus voor de meeste winkels onbetaalbaar.

Het Vakcentrum, belangenbehartiger van zelfstandige detaillisten in onder andere food en non-food, onderzoekt op dit moment of er nog rek zit in de maatregelel, zo bericht Distrifood,

Het Vakcentrum luidde in februari al de noodklok. Een eventueel verbod op de verkoop van tabak bedreigt kleinere supermarkt en dorps- en buurtwinkels, in hun bestaan, aldus Distrifood. 13 procent van de omzet van dit soort winkels komt direct uit tabaksverkoop.

Daarnaast bestaat de vrees dat klanten wegblijven. Als ze toch naar de stad gaan om tabak te kopen, doen ze daar wellicht gelijk hun boodschappen. Een degelijke ontwikkeling is funest voor de leefbaarheid in dorpen, aldus het Vakcentrum.

 

Meer bij Distrifood (achter betaalmuur):

 

‘Verbod op tabaksverkoop is einde servicebalie’

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn