220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Bijna 40% van de sigaretten zijn illegaal in Schiedam

In de regio Rijnmond is Schiedam de gemeente waar de meeste illegale sigaretten gerookt worden. Maar liefst 38,7% eind vorig jaar. Dat blijkt uit de Nationale Smokkel Monitor.

Schiedam komt landelijk op de derde plek te staan. Met 37,6% komt Vlaardingen op de vierde plek te staan en Spijkenisse op de vijfde plaats met 35,8%. Op de eerste plaats staat Nijmegen. Deze aantallen en percentages komen voort uit pakjes die marktonderzoekers van WSPM van straat rapen of uit de prullenbak halen. In 2023 waren meer dan een kwart van de pakjes sigaretten illegaal in Nederland. Jaarlijks loopt de Staatskas daardoor € 1,4 miljard mis.

Rookwaren als illegale sigaretten en shag worden geproduceerd in geheime fabrieken of gehaald uit het buitenland. De illegale verkoop stijgt door de toegenomen prijzen in Nederland, vindt de brancheorganisatie VSK (Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten). In Nederland gaat een pakje sigaretten in april € 13 kosten.

Omdat pakjes sigaretten in het buitenland goedkoper zijn, worden daar busreizen heen georganiseerd. Daarnaast kopen mensen goedkopere sigaretten via social media, of ‘onder de toonbank’. Al jaren komt de brancheorganisatie in actie tegen het accijnsbeleid. “Dit jaar gaat de prijs weer flink omhoog en op 1 juli van dit jaar stoppen alle Nederlandse supermarkten met tabaksverkoop. Zo drijf je mensen massaal het illegale circuit in”. Dat laat directeur Jan Hein Sträter weten. Voornamelijk kampen de winkels in de grensgebieden met een dalende omzet, volgens de VSK.

In de haven van Rotterdam onderschept de douane regelmatig illegale sigaretten. Volgens hen zitten achter de smokkel georganiseerde netwerken, die vaak ook in de drugs- en wapenhandel zitten.

Lees het hele artikel verder op rijnmond.nl

‘In Schiedam is bijna 40% van de sigaretten illegaal’

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn