220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Bestrijding tabakssmokkel bij grens Zuid-Afrika en Zimbabwe dweilen met de kraan open

Zuid-Afrika en Zimbabwe hebben het aantal grenspatrouilles opgevoerd om de sigarettensmokkel een halt toe te roepen. Die enorm is gestegen sinds Pretoria de verkoop van tabak in maart verbood. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben de verkoop van tabaksartikelen via de officiële kanalen stilgelegd, omdat ze geloven dat rokers vatbaarder zijn voor Covid-19. Het gevolg is dat het land wordt overspoeld met illegale sigaretten afkomstig uit de buurlanden. Zuid-Afrikaanse media berichten al weken dat illegale sigaretten – zeker in de grote steden – in een handomdraai verkrijgbaar zijn. Door de grote vraag, hebben illegale handelaren hun prijs verhoogd.

Smokkelaars in de buurt van de grens met Zimbabwe beleven gouden tijden. Zij profiteren volop van de poreuze grenzen. Aan de Zuid-Afrikaanse kant zijn meer dan 200 illegale verkooppunten waar spotgoedkope Zimbabwaanse sigaretten onder de toonbank worden verkocht. De illegale sigaretten worden op bestelling ook aan huis geleverd. The Guardian meldt op basis van eigen onderzoek dat illegale sigaretten met hele truckladingen Zuid-Afrika binnenkomen.

De tabaksindustrie heeft intussen het nakijken, omdat de hele productie stilligt. Bijkomend aspect is dat de schatkist eronder leidt, omdat over de gesmokkelde sigaretten geen omzetbelasting, invoerrechten en accijnzen worden afgedragen. Volgens een recente studie van de Universiteit van Kaapstad heeft 90 procent van de Zuid-Afrikaanse rokers tijdens de lockdown sigaretten weten te bemachtigen.

 

Zie verder bij The Guardian:

 

South Africa tobacco ban greeted with cigarette smuggling boom

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn