220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Autoriteiten slaan toe tegen illegale sigarettenmakers

De Spaanse en Portugese autoriteiten hebben een slag geslagen tegen een criminele groepering die voor miljoenen dollars aan illegale tabaksproducten smokkelde. Dit maakte Europol vrijdag in een verklaring bekend, schrijft David Klein van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project.

De groep smokkelde grote hoeveelheden tabaksbladeren en andere extracten over de grens vanuit Spanje, waar het in fabrieken werd verwerkt tot rookbare vorm voor zowel sigaretten als shag.

“Er waren snij- en verwerkingsfaciliteiten opgezet in Spanje, vanwaar de tabak naar Portugal werd verscheept. Vervolgens werd het in Portugal in verschillende magazijnen opgeslagen waarna het verder werd gedistribueerd”, schrijft Europol.

Volgens Europol hebben de autoriteiten eerder vorige week bij 63 huiszoekingen in beide Iberische landen genoeg tabak in beslag genomen voor meer dan 11 miljoen sigaretten, met een waarde van meer dan € 2,5 miljoen. Bij de invallen werden acht personen gearresteerd, allemaal Spaanse en Portugese staatsburgers tussen de 33 en 49 jaar oud

De illegale tabakshandel is een wereldwijde industrie van miljarden euro’s. Volgens OLAF, het fraudebestrijding bureau van de Europese Commissie, werden vorig jaar 370 miljard illegale sigaretten onderschept op weg naar de EU.

Hoewel de handel vaak wordt gekenmerkt door smokkel, vormen namaak- en merkloze producten zoals die van de Spaanse groep slechts een klein deel van het probleem. Vaker worden partijen legaal geproduceerde merksigaretten illegaal van regio’s met lage belastingen naar landen met hoge accijnzen gesmokkeld, volgens onderzoekers van de Universiteit van Bath.

Lees het artikel verder op OCCR.org:

Spanish and Portuguese Authorities Shut Down Illegal Tobacco Operation

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn