220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Amerikanen met lage inkomens betalen 80 procent van alle accijns

“Sin tax” (belasting op ongezonde producten) wordt meestal betaald door mensen die het economisch slechter hebben. In Amerika wordt 80% van de accijns op alcohol, sigaretten en frisdrank betaald door slechts 10% van de Amerikanen. Onderzoek wijst uit dat het grootste deel van die groep laag scoort op opleiding en inkomen. Dit schrijft Ben Winck voor Business Insider.

In de Verenigde Staten is “Sin tax” bedoeld om slechte gewoonten af te leren. In de praktijk werd dit anders, blijkt nu. Een kleine groep laagopgeleide en laagbetaalde burgers betaald het grootste deel van de rekening.

Ongezondheidstaks

Met het belasten van ondeugden heeft de VS een lange geschiedenis. Alexander Hamilton, de eerste Amerikaanse minister van Financiën, stelde al in 1790 voor om alcohol te belasten. Tegenwoordig wordt deze accijns ook geheven op tabak en sinds kort frisdrank. De moderne “ongezondheidstaks” is bedoeld om de prijs van ongewenste goederen en diensten te verhogen. Dit moet ervoor zorgen dat consumenten ervan worden weggeduwd. Dit moet op zijn beurt de volksgezondheid verbeteren. De accijnzen worden steeds hoger. Zo zijn de belasting op sigaretten meer dan verviervoudigd van 2000 tot 2021. De Democraten stelden in 2021 zelfs voor om de accijnzen te verdubbelen in 2021. 

Volgens een artikel van de economen Christopher Conlon, Yinan Wang en Nirupama Rao, gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research, is slechts 10% van de huishoudens goed voor 80% van de inkomsten uit ongezondheidstaks. De belastingen zijn misschien niet gericht op specifieke inkomensgroepen, maar de mensen die ze moeten betalen, zijn grotendeels degenen die ze het minst kunnen betalen.

Aankoop van ongezonde producten

Het team zegt: “Belastingen op zonde zijn regressief. Dat belastingen op zonde progressief zijn, slaat grotendeels de plank mis’. Er is veel meer variatie in inkomensgroepen in het algemeen, dan tussen huishoudens als het gaat om de aankoop van ongezonde producten.”

Het verhogen van de ongezondheidsbasting is dus niet zo eenvoudig als politici het vaak voorstellen. Het beleid treft slechts een klein deel van de Amerikaanse bevolking, en velen in die groep worden geconfronteerd met overlappende lasten van een veelheid aan ‘ongezondheidsbelastingen. En ondanks dat het is bedacht om gevaarlijk gedrag te verminderen, kunnen hiaten in het beleid ervoor zorgen dat de belastingen dat doel niet bereiken. 

 

Lees het hele artikel op Businessinsider.nl

‘Sin taxes’ are meant to push people away from booze and cigarettes, but they mostly hit those who can least afford to pay

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn