220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Amerikaanse krant: vage overheidsinformatie over vapen brengt volksgezondheid in gevaar

Als er ergens voedselvergiftiging optreedt, zal de overheid het niet in haar hoofd halen algemene adviezen te geven over de gevaren van eten. Doorgaans vertelt ze de mensen wel precies om welke producten het gaat, zodat ze hun gedrag kunnen aanpassen om de risico’s die ze lopen te verminderen. Maar nu er al maanden bewijs is dat longziekten die in verband worden gebracht met vapen overwegend betrekking hebben op cannabisproducten afkomstig van de zwarte markt, waarschuwen ambtenaren het Amerikaanse publiek op uiterst vage wijze voor de gevaren van vapen en e-sigaretten. Die aanpak brengt de volksgezondheid in gevaar, constateert de Chicago Sun-Times, een van de belangrijkste kranten van Chicago in een hoofdredactioneel commentaar.

Volgens het stuk heeft de Amerikaanse overheid gefaald door het publiek niet duidelijk te informeren, maar ook door te suggereren dat legale nicotine bevattende e-sigaretten weleens de boosdoener zouden kunnen zijn. Vape-producten nota bene die het leven van rokers kunnen redden, doordat ze in veel geringere mate worden blootgesteld aan gifstoffen en kankerverwekkende stoffen, aldus de Amerikaanse krant.

Inmiddels wordt in de Verenigde Staten steeds pijnlijker duidelijk dat alle ophef en onrust met betrekking tot het gebruik van e-sigaretten nergens voor nodig was geweest, als de bevoegde instanties eerst grondig onderzoek hadden gedaan, voordat ze met een beschuldigende vinger in de richting van de e-sigaret richtten, aldus het commentaar in Chicago’s op een na grootste krant. Inmiddels is het duidelijk dat een groot deel van de ziektegevallen terug te voeren in op het gebruik van vape-vloeistoffen die cannabis-olie bevatten. Daarbij is niet overigens niet in kaart gebracht waar de slachtoffers hun pods, cartridges of e-liquids vandaan hebben gehaald, aldus de Chicago Sun-Times.

De krant citeert bovendien een hoogleraar die stelt dat e-sigaretten aanzienlijk minder kwaad kunnen aanrichten dan gewone sigaretten, en dat zelfs rokers die niet kunnen stoppen erdoor geholpen kunnen worden. ,,Als misinformatie die verschuiving belemmert kan dat dodelijke gevolgen hebben, concludeert de commentator van de Chicago Sun-Times.

Meer bij de Chicago Sun-Times:

Black market pot — not vaping — appears to be to blame for lung disease outbreak

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn