220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Aangescherpt rookverbod Zweden leidt tot felle discussies in de media

Zweden staat in het buitenland al niet echt bekend als het land met het meest uitnodigende horecabeleid. Een glas bier is er bijna niet te betalen, laat staan een mooie fles wijn. Nu jaagt Zweden de internationale klandizie mogelijk nog meer weg door rokers van de terrassen te weren, aldus de Volkskrant.

Eric van den Outenaar is correspondent voor de krant in Stockholm. Hij doet verslag van de discussie die in Zweden is ontstaan naar aanleiding van het algemene rookverbod, dat met ingang van deze maand verder is aangescherpt.

Sinds 2005 geldt een rookverbod binnen in openbare gebouwen in het Scandinavische land, schrijft Van den Outenaar. ,,Van Vanaf 1 juli is het ook niet meer toegestaan om buiten op allerlei openbare plekken nog langer te roken, zoals op perrons, in speeltuinen, bij taxistandplaatsen, bushaltes of op de terrassen. Dat de Zweedse overheid bij roken de teugels verder aantrekt, leidt in de Zweedse media tot debat.”

Vooraanstaande politici en columnisten spreken van ‘betutteling’. De overheid zou er goed aan doen haar aandacht te vestigen op echte sociale problemen in plaats van liefhebbers van een sigaret het leven zuur te maken, klinkt het. Ook is er onduidelijkheid: over waar wel precies gerookt mag worden en hoeveel meter deze plek moet zijn verwijderd van een terras of een openbaar gebouw.

Veel Zweden vinden het waarschijnlijk wel best, aldus de Volkskrant-correspondent. ,,Want Zweden geldt als een land waar in vergelijking met andere landen al relatief weinig werd gerookt. Veel Zweedse tabaksgebruikers geven namelijk de voorkeur aan snus, een soort pruimtabak dat je los of in een zakje onder de lip stopt. () In Zweden geldt snus haast als cultureel erfgoed. Daaraan durft niemand voorlopig te tornen.”

 

Meer bij De Volkskrant:

Is Zweden in 2025 een rookvrije natie?

Zie ook de volgende artikelen over het Zweedse rookbeleid:

Sweden cut its smoking rate to just 5% — here’s what the rest of the world can learn (Business Insider)

Swedish men on target to be first to completely stub out smoking (New Scientist)

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn