220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale activiteiten in 50.000 panden

Er gaat veel crimineel vermogen rond in vastgoed. Veel illegale activiteiten spelen af. Of het gaat om witwassen, prostitutie of illegale huisvesting… criminelen maken vaak misbruik van panden.

Vaak zijn de signalen van een drugslab duidelijk. Het ruikt naar anijs en vaten die naar binnen en buiten worden gebracht. Daarnaast is misbruik van gebouwen en woningen vaak niet te zien., omdat het van buitenaf lijkt alsof er niets aan de hand is.

Voor gemeenten in Brabant en Zeeland is een ‘toolbox’ ontwikkeld door Avans Hogeschool en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, om vastgoedcriminaliteit sneller en beter te signaleren. Taskforce-RIEC bestaat uit een samenwerking van politie en gemeenten, met als doel misdaad aan te pakken. Vooral richt de toolbox zich op witwassen, drugsproductielocaties, overbewoning, prostitutie, illegale huisvesting van arbeidsmigranten en misbruik van garageboxen.

Miljarden euro’s gaan rond in de drugshandel. Criminelen moeten iets met al dat geld. “Veel crimineel vermogen komt daarom terecht in vastgoed. De legale en illegale economie komen daar samen. Als je veel zwart geld hebt, kun je dat witwassen door panden te kopen”, vertelt Lukas Verbiesen, projectleider Vastgoed bij Taskforce-RIEC. “De vastgoedsector is risicovol, vanwege het gebrek aan transparantie, de lage pakkans en de grote omvang.”

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) schat dat er in 2019 50.000 panden werden gebruikt voor illegale activiteiten. Activiteiten als productie van illegale sigaretten, opslag van wapens, opslag van gestolen goederen, productie van drugs.

“Voor gemeenten zijn de gevolgen groot”, zegt Jimmy Maan, onderzoeker en criminoloog bij Avans. “Het kan tot gevaarlijke situaties of overlast leiden. Daarnaast krijgen criminelen grip op de vastgoedmarkt; ondermijnende criminaliteit wortelt zich op die manier in een gemeente.”

Wie een woning zoekt, krijgt concurrentie van criminelen die tonnen aan zwart geld verdienen. “De markt wordt verstoord”, zegt Jimmy Maan. “We zagen in een gemeente iemand met een doorsnee inkomen die om de twee jaar een nieuw pand kocht. Deze persoon tikte het pand relatief goedkoop op de kop, ging er even wonen en knapte het pand op met zwart geld. Vervolgens verhuurde hij het voor een hoge prijs en ging hij verder naar het volgende pand. In korte tijd bouwde deze persoon een behoorlijk vastgoedportfolio op. Wanneer je dit als gemeente ziet, moet het de aandacht trekken. Reden om door te vragen.”

  

Lees het hele artikel verder op BNDeStem.nl

Zo herken je de signalen van criminele activiteiten

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn