220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

3 jaar cel voor smokkel 19,5 miljoen sigaretten

Per container betaalde de 50-jarige Richard van K. € 150.000 aan een douanier. De man uit Schagen vertelt dat vorig jaar mei in een stiekem opgenomen gesprek: “Die container sigaretten kost €130.000. Daar komt bij €150.000 voor de Douane. Ja, anderhalve ton per container om ‘m door te laten. Dan heb je nul risico, hij gaat nooit op rood. Nooit.”

Vorig jaar 13 juni ontving de FIOD Rotterdam informatie over de vermoedelijke smokkel van sigaretten in containers van de Turkse autoriteiten. De bestemming van die containers was Nederland. De containers gingen van Turkije via Hamburg naar Nederland. Op verzoek van de FIOD Rotterdam werden de containers al in Duitsland gecontroleerd. Daarbij troffen Duitse autoriteiten sigaretten aan in beide containers.

Organisatie en opbrengsten

Richard van K., de hoofdverdachte van sigarettensmokkel op grote schaal, verklaart gedetailleerd hoe de organisatie van de transporten van de onveraccijnsde sigaretten in elkaar zit. Ook wat de opbrengsten daarvan zijn. “Dit jaar maart de eerste container binnengekomen, elke maand komt er een container binnen, nu komme d’r twee”, vertelt de verdachte, niet wetend dat het gesprek wordt opgenomen. “Nummer 1 ben ik. Ik regel de BV’s. Ik doe het mailverkeer, plaats de order, ik ben het contact met de fabriek, contact met de inklaring en regel de loodsen”.

De containers kwamen van Hamburg in Rotterdam aan op 29 juni. Op 7 juli zijn de containers in vrachtwagens vervoerd naar een loods in het havengebied van Amsterdam. Rond 13:10 uur waren de containers geplaatst in een loods. De FIOD viel binnen in de loods om ongeveer 14:30 uur. Tijdens de inval werden 7 personen aangehouden. De vondst bestond uit 19.559.400 sigaretten.

Die dag wordt Van K. gearresteerd in een auto op het terrein van de loods. In de auto lagen vijf sloffen sigaretten die afkomstig waren uit de containers. Van K. wordt gezien als hoofdverdachte. Hij onderhoudt het contact met het vervoersbedrijf. Ook is er door camerabeelden gezien dat Van K. grote contante geldbedragen stort op zijn rekening.

Van K. is al meerdere malen met de politie in aanraking geweest. Voor het overtreden van het in artikel 5 van de Wet op de Accijns opgenomen verbod heeft de Schagenaar 3 jaar cel gekregen. Zijn vier medeverdachten kregen lagere straffen opgelegd.

 

Lees het hele artikel verder op Noordhollandsdagblad.nl (abonnement vereist)

Schagenaar betaalde per container illegale sigaretten anderhalve ton aan corrupte douanier om zo controles te ontwijken. Drie jaar celstraf voor vijftigjarige beroepsoplichter

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn