220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

2,5 jaar cel geëist tegen 40-jarige Maasdijker

De Officier van Justitie in Rotterdam heeft tegen een 40-jarige man uit Maasdijk 2,5 jaar cel geëist voor het bedrijven van ‘zeer lucratieve’ illegale tabakshandel. De pakjes sigaretten kregen vervalste logo’s en er werd geen belasting over betaald, schrijft RTV Rijnmond.

De zaak kwam aan het rollen toen een Roemeense chauffeur zijn lading niet vertrouwde.  Bij een controle bleek de lading niet te bestaan uit schuursponsjes, maar dozen sigaretten. De chauffeur had de lading opgehaald bij loodsen in Wateringen en Zuidland. In totaal zijn 19.000 kg tabak en 3,3 miljoen sigaretten aangetroffen. Daarnaast werd ook van merken L&M, Prince en Marlboro verpakkingsmateriaal gevonden.

Justitie omschrijft de achtergrond van de handel. “Sinds een jaar of tien worden illegale sigarettenfabrieken in Nederland aangetroffen, vaak in oude boerderijen. De handel is zeer lucratief. Op een pakje van 20 stuks van € 6,19, is € 3,81 accijns en € 1,07 BTW. Als je dat niet betaalt, verdien je flink. Een sigarettenfabriek kost tussen de half en één miljoen euro. Dat heb je in één maand terugverdiend.”

De rookwaar reist vaak van Nederland naar Duitsland, Ierland, Engeland en de Scandinavische landen. Niet alleen vanwege het ontlopen van accijns maakt justitie actief jacht, maar ook omdat het tegen het antirookbeleid van de Nederlandse overheid ingaat.

De verdachte Maasdijker ontkent ook maar iets met de sigarettenzwendel te maken te hebben. Op zijn laptop vond het onderzoeksteam een factuur voor een sigarettenmachine van honderdduizenden euro’s. De Maasdijker zegt weliswaar eigenaar te zijn van de twee loodsen in Wateringen en Zuidland, maar stelt dat hij deze ruimtes onderverhuurde. Tijdens de zitting op dinsdag noemde de verdachte geen namen, omdat de onderhuurders, “ongure types”, hem zouden bedreigen.

In de auto en woning van de verdachten zijn dozen sigaretten aangetroffen, die deel uitmaken van een illegale zending. In Rotterdam doet de rechter op 22 november uitspraak.

Lees het hele artikel op rijnmond.nl.

Celstraf geëist voor ‘zeer lucratieve handel’ in nepsigaretten

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn