220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zwarte markt voor sigaretten in Roemenië profiteert volop van accijnsverhoging

Net als de meeste andere landen in Europa heeft ook Roemenië te maken met een florerende handel in illegale sigaretten. Dat blijkt uit cijfers die deze week gepubliceerd zijn door Agerpres, het nationale persbureau van Roemenië.

Het aandeel van valse en gesmokkelde sigaretten in het voormalige Oostblokland bedroeg over heel 2018 gemeten circa 16,3 procent. In 2017 kwam dit percentage nog uit op 16 procent.

Ileana Dumitru, die in Roemenië British American Tabacco vertegenwoordigt, noemt het opmerkelijk dat de Roemeense overheid er ondanks de almaar uitdijende zwarte markt toch voor kiest de accijnzen opnieuw te verhogen. Het gaat zelfs om de hoogste belastingverhoging sinds 2010.

Ook Gilda Lazar, hoofd algemene zaken en communicatie van JTI Roemenië, Moldavië en Bulgarije, heeft geen goed woord over voor het overheidsbesluit. De smokkel van sigaretten zal door de accijnsverhoging alleen maar verder toenemen, net als de inflatie, zegt ze tegen Agerpres. ,,Hier wordt op een impulsieve manier fiscale politiek bedreven, zonder dat er een analyse is gemaakt van de impact. Evenmin is er een samenhangend plan om de negatieve bijeffecten te lijf te gaan.”

 

Lees meer bij Agerpres:

 

Black market of cigarettes rises slightly in November to 15.4pct of total consumption

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn