220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zuid-Frankrijk kampt met een hausse aan gewapende overvallen op tabakszaken

Sinds Frankrijk grotendeels op slot zit als gevolg van de coronacrisis, hebben dieven het in toenemende mate gemunt op tabakswinkels. In Zuid-Frankrijk is een bende opgerold die ervan verdacht wordt in twee weken tijd een reeks overvallen op tabakswinkels te hebben gepleegd, aldus de radiozender France Blue, een netwerk van regionale omroepen. Vijf mannen zijn aangehouden en inmiddels voorgeleid aan justitie. Het gaat om zogeheten ‘bekenden van de politie’

Volgens France Blue gingen de overvallers te werk volgens een vast scenario: in alle gevallen vielen meerdere gemaskerde en zwaarbewapende personen ’s morgens bij opening tabakswinkels binnen, op zoek naar dozen sigaretten. De dieven waren van plan deze af te zetten via het illegale circuit.

In Frankrijk waren de afgelopen vrijwel alle winkels op slot. Supermarkten en andere winkels voor essentiële levensbehoeften waren van de verplichte sluiting uitgesloten, net als bijvoorbeeld apothekers en tabaksspecialisten. Hoewel sigaretten en andere tabakswaren dus normaal verkrijgbaar zijn, heeft het illegale circuit steeds meer moeite om aan handelswaar te komen: de aanvoer vanuit het buitenland is grotendeels stil komen te liggen.

Omdat verwacht wordt dat de golf van inbraken in en overvallen op tabakszaken nog wel even kan aanhouden, is in de Zuid-Franse departementen Gard, Bouches-du-Rhône en Vaucluse extra politiecapaciteit vrijgemaakt.

 

Meer bij France Blue:

Un gang de braqueurs de bureaux de tabac démantelé par les gendarmes

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn