220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zuid-Afrikaanse regering heft omstreden verbod op verkoop sigaretten op

In Zuid-Afrika mogen met ingang van maandag 17 augustus weer tabak en alcoholische dranken worden verkocht. De verkoop via de officiële kanalen is bijna vijf maanden lang verboden geweest als onderdeel van het maatregelenpakket van de Zuid-Afrikaanse overheid in de strijd tegen het coronavirus. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa kondigde het afgelopen weekend aan dat bijna alle beperkingen op economische activiteiten zullen worden opgeschort, zo melden kranten in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, waaronder The Daily Telegraph.

Het verbod op onder andere de verkoop van sigaretten heeft in Zuid-Afrika, maar ook daarbuiten, veel discussie losgemaakt. De verkoop van alcohol was verboden om de druk op ziekenhuizen te verminderen, waardoor artsen op spoedeisende hulp zich op Covid-19 konden concentreren in plaats van op verkeersongevallen en andere aan drank gerelateerde verwondingen.  De verkoop en productie tabaksproducten werd officieel stilgelegd vanwege de gezondheidseffecten van roken en het risico van besmetting tussen mensen die sigaretten delen.

Eerder werd bekend dat sinds het begin van de lockdown de georganiseerde misdaad in Zuid-Afrika de handel in tabak vrijwel geheel heeft overgenomen. De grenzen met buurlanden Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique zijn zo lek als een zeef en voor de grenswachters is de strijd met smokkelaars dweilen met de kraan open. In de meeste grote steden is het de afgelopen maanden een koud kunstje geweest om aan een pakje sigaretten te komen. Als gevolg van het verbod is de overheid bovendien grote sommen aan belastinginkomsten misgelopen.

 

Meer bij The Daily Telegraph:

 

South Africa announces easing of lockdown with alcohol and cigarette-sales permitted from Monday

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn