220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zuid-Afrikaanse overheid machteloos tegen illegale sigarettenhandel

Het verbod op de verkoop van sigaretten tijdens de lockdown in Zuid-Afrika laat zien dat de overheid op alle fronten faalt. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben nauwelijks vat op smokkelaars en de daarmee samenhangende georganiseerde criminaliteit, constateert de Zuid-Afrikaanse zakenkrant Business Day.

De kans op vervolging blijkt in Zuid-Afrika opvallend klein. In september van dit jaar had de Zuid-Afrikaanse Belastingdienst pas drie zaken betreffende smokkel van sigaretten en alcohol overgedragen aan de politie. Dit ondanks het feit dat tijdens de lockdown voor meer dan 100 miljoen rand (ruim 55 miljoen euro) aan goederen in beslag genomen is.

De Belastingdienst in het land komt langzaam weer op krachten. Maar de wederopbouw van gespecialiseerde eenheden gaat niet snel genoeg om gelijke tred te houden met de illegale tabaksindustrie, aldus Business Day. Daar komt nog eens bij dat ook de controle op de in- en export.

Ook de legale sigarettenfabrikanten maken op dit moment een inhaalslag, nu de belangrijkste afzetkanalen – supermarkten en tankstations – weer zijn geopend. Maar om hoeveel herwonnen marktaandeel het gaat is nog onduidelijk. Illegale sigaretten vormden voor de lockdown al zo’n 35 procent van de markt en dat probleem wordt de komende jaren alleen maar groter. Uit onderzoeken blijkt dat tijdens de lockdown 90 procent van de rokers toch heeft kunnen doorroken, dankzij de zwarte markt.

 

Meer bij Business Day:

 

Lockdown ban on tobacco sales exposes gaping holes in state capacity

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn