220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zuid-Afrikaanse ngo roept burgers op te strijden tegen illegale handel in sigaretten

De Zuid-Afrikaanse tak van de internationale belastingdenktank Tax Justice Network (TJN) vraagt om de steun van ‘gezagsgetrouwe burgers’ bij de strijd tegen de illegale handel in tabak. De illegale handel in me name sigaretten bloeit al lange tijd volop in Zuid-Afrika. Als vanaf 1 mei weer normaal te koop zijn, is het nu belangrijker dan ooit dat er fatsoenlijk belasting over wordt betaald, schrijft Tax Justice South Africa (TJSA) in een eigen bericht op het Zuid-Afrikaanse nieuwsportaal Lowvelder.co. De verkoop van sigaretten was de afgelopen tijd aan banden gelegd in Zuid-Afrika, als onderdeel van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

TJN brengt, analyseert en verklaart de effecten van belastingontduiking, belastingontwijking en belastingconcurrentie, ondersteunt de betrokkenheid van burgers, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers met het oog op een rechtvaardiger belastingstelsel.

Volgens TJSA-oprichter Yusuf Abramjee zijn illegale sigaretten inmiddels goed voor een derde van de Zuid-Afrikaanse sigarettenhandel. Bijkomend probleem is dat ze vaak openlijk in het zicht liggen in reguliere winkels. Het gaat om sigaretten die worden geleverd door oplichters die er geen belasting over betalen en daarmee de staat jaarlijks voor zo’n 8 miljard rand (omgerekend 4 miljard euro) bestelen, aldus Abramjee in het bericht dat zijn organisatie heeft gepost. Volgens hem is het geld op dit moment harder nodig dan ooit om na de coronacrisis de economie weer op te bouwen.

Elk pakje dat minder kost van 25 rand (12,50 euro) mag volgens de TJSA worden beschouwd als illegaal. De organisatie heeft een telefonisch meldpunt ingesteld waar burgers illegale activiteiten met betrekking tot de illegale sigarettenhandel kunnen melden.

 

We must unite against illegal traders looting SA

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn