220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zaak uit 2018 binnenkort voor de rechter

Voor hun rol in een grootschalige sigarettensmokkel in 2018 moeten zeven verdachten voor de rechter komen. De zeven hebben volgens het Openbaar Ministerie 118,5 miljoen sigaretten buiten de douane om ingevoerd. Meer dan 36,5 miljoen sigaretten lagen opgeslagen in loodsen in Schiedam.

In november 2018 vallen instanties op verschillende plekken binnen in Zuid-Holland. Opsporingsdiensten vinden in een loods op de Schiedamse Mercuriusweg 6.250.000 sigaretten. Nog meer sigaretten liggen in een loods verderop. Meer dan 30 miljoen sigaretten waren op de Fortunaweg aangetroffen. Daarnaast doet de FIOD invallen in Rotterdam, Meerkerk, ’s-Gravendeel, Berkel en Rodenrijs, Krimpen aan den IJssel en Barendrecht. 

De aangehouden mannen worden door het OM verdacht van het lid zijn van een criminele organisatie die illegale sigaretten smokkelen en verkopen. Normaal gesproken wordt over sigaretten accijns betaald en worden de pakjes verzegeld met een accijnszegel. Ongeveer € 11 miljoen is volgens de FIOD ontdoken aan belastingen.

De goederen werden door de zeven verdachten gesmokkeld in de Rotterdamse haven via containers, volgens de FIOD.  De sigaretten waren bestemd voor verkoop buiten de Europese Unie. 

Een 27-jarige Schiedammer staat ook terecht in deze zaak. Het OM verdenkt hem van het beschikken over bijna 6 miljoen sigaretten en 156 flessen wodka, waarover nooit accijns is betaald. De Schiedammer bewaarde de sigaretten en wodka in een loods in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast verdenkt het OM hem niet van deelname aan de criminele organisatie.

Bij vijf van de zeven verdachten denkt het OM dat zij intensief hebben samengewerkt om de sigaretten illegaal op de Nederlandse markt te verkopen. Ook is naast de Schiedammer een Poolse vrachtwagenchauffeur aangehouden, die in zijn lading bijna 8 miljoen sigaretten had.

Wanneer deze zaak voor de rechter komt is nog onduidelijk.

Lees het hele artikel verder op schie.nu

Bende smokkelde 118 miljoen illegale sigaretten, een derde lag in loodsen in Schiedam

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn