220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Wetenschappers: juist de tabaksplant zou de wereld kunnen verlossen van COVID-19

Als het de wetenschap lukt om een vaccin tegen te vinden tegen COVID-19, zal er een ongekende vraag zijn naar de moleculen die erin gaan. Hoe vreemd het ook klinkt, de tabaksplant zou een nieuwe manier kunnen zijn om aan die enorme vraag te voldoen. Dat schrijven drie vooraanstaande Britse onderzoekers in een artikel op het wetenschappelijke nieuwsplatform The Conversation.

De drie wetenschappers wijzen erop dat planten door de geschiedenis heen een rijke bron van farmacologisch belangrijke verbindingen zijn geweest, maar dat het dankzij biotechnologie pas sinds kort mogelijk is om planten zodanig aan te passen dat ze gericht verbindingen kunnen verbouwen. Deze methode staat bekend als ‘pharming’. ,,Dit is misschien niet alleen een goedkopere manier om veelgevraagde moleculen te produceren, maar mogelijk ook veel schaalbaarder”, aldus het drietal.

Dat een wereldwijde pandemie tot staan kan worden gebracht met behulp ‘een van ‘s werelds meest dodelijke planten, is misschien ironisch, stellen ze, maar toch. ,,Tabak heeft alle eigenschappen die we nodig hebben bij het selecteren van een pharming-platform: het is snelgroeiend, bladrijk en er zijn over de hele wereld mensen die bekend zijn met het kweken ervan. Verschillende laboratoria hebben al succes gezien bij het gebruik ervan om antilichamen te kweken voor de behandeling van HIV en het ebolavirus. Het is dus misschien geen verrassing dat British American Tobacco onlangs haar ambitie heeft aangekondigd om tussen de één en drie miljoen doses van een mogelijk coronavirusvaccin te produceren met tabak.”

Europese wetgeving is vooralsnog een enorme barrière, concluderen de drie onderzoekers. Zo mag pharming op dit moment alleen nog plaatsvinden in zwaar gecontroleerde ruimtes zoals laboratoria. En dat terwijl een van de grootste troeven van pharming is dat het op grote schaal in open velden kan worden gedaan. Het feit dat de tabaksplant mogelijk ten goede kan worden gebruikt in plaats van de gezondheid van mensen te schaden, is volgens hen een uitgelezen kans.

 

Meer bij The Conversation:

 

Pharming’ for a vaccine: the answer to coronavirus may be in tobacco plants

 

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn