220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

VSK-directeur Jan-Hein Sträter: grote zorgen over nut en uitvoerbaarheid ‘rookakkoord’

Een aantal maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord, waarover de Tweede Kamer binnenkort debatteert, heeft geen gunstig effect op de volksgezondheid maar is daarentegen wel schadelijk voor de economie en de schatkist. Dat stelt Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) in een uitvoerig opinieartikel in De Telegraaf. Hij had het allemaal graag persoonlijk willen uitleggen, maar was als een van de belangrijkste partijen niet welkom aan de onderhandelingstafel.

Het kabinet schiet pas echt in eigen voet met een accijnsverhoging die de prijs van een pakje sigaretten doet stijgen naar maar liefst €10,-, aldus Jan-Hein Sträter. ,,Staatssecretaris Blokhuis heeft het zelfs al over €20,-. Om te beginnen gaan volgend jaar de accijns en btw voor sigaretten met €1,14 omhoog en voor shag met €2,85. In België en Duitsland staan voor 2020 geen drastische accijnsverhogingen gepland. Het prijsverschil loopt dan al op naar €1,50 voor sigaretten en €4,50 voor een pakje shag van 50 gram. Het gevolg zal dan ook zijn dat Nederlanders hun tabak massaal over de grens zullen gaan kopen. Daar hoef je geen onderzoek voor te doen, dat is economie voor de brugklas.”

De VSK-directeur gaat verder onder meer in op de voorgenomen invoering van neutrale (staats-) verpakkingen. In landen als Australië, Frankrijk en Engeland zijn deze al ingevoerd. De ervaringen zijn zonder uitzondering negatief, aldus Sträter. ,,Dat wil zeggen: uit eigen cijfers van de gezondheidsministeries in die landen blijkt dat het aantal mensen dat rookt níet is afgenomen na invoering van de neutrale verpakkingen. Het bedoelde effect wordt dus niet gehaald. Wat wel stijgt is de hoeveelheid illegaal verhandelde sigaretten in die landen, want standaardverpakkingen zijn veel makkelijker om na te maken.”

Meer bij De Telegraaf:

’We kieperen een miljard euro zo over de grens’

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn