220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

VSK-directeur hekelt in open brief in Elsevier gemakzucht journalist

Directeur Jan Hein Sträter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) vindt het vreemd dat iemand die zich etaleert als kritisch journalist voetstoots aanneemt wat een instantie als de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) stelt. In een open brief in Elsevier Weekblad betitelt Sträter journalist Onno Aerden als een goedgelovig mens. De VSK-directeur vraagt zich af of Aerden wellicht ook uitspraken van bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CBR en het UWV – zonder een en ander te checken – voor waar aanneemt.

Met zijn open brief in Elsevier Weekblad reageert Sträter op een eerder stuk van Aerden. Aanleiding voor die publicatie was een NVWA-document waarin de VSK werd beschuldigd van ‘verboden’ vormen van reclame. Dit omdat de branche commerciële afspraken zou maken met tabakshandelaren onder meer door ze te betalen voor een positie in het schap.

Sträter stelde eerder al in een persbericht dat vrijwel elke fabrikant van welk product dan ook gebruikmaakt van een dergelijke vorm van marketing. ,,In de ogen van de branche is er geen sprake van onoorbaar dan wel onwettig handelen”, zo luidt zijn standpunt en daarmee het standpunt van de VSK.

Voor de VSK is het evenwel lastig zich op dit moment te verdedigen, aldus Sträter in zijn open brief aan Aerden. ,,Feit is dat het NVWA-document waarnaar u verwijst, slechts een voorlopig deel is van het onderzoek. Pas over enkele maanden is het volledige onderzoek gereed omdat de NVWA per geval eerst nog een ‘juridische toets’ moet doen. Tot die tijd weten wij niet waarvan wij concreet en specifiek worden beschuldigd. Tot die tijd kunnen wij ons dus ook niet verdedigen tegen de algemene verdenkingen die nu worden geuit. En ja, dat vinden wij onrechtvaardig want de publieke veroordeling vindt al plaats, blijkens ook uw column, nog voor de feiten op een rij staan. Trial by media, geïnitieerd door de overheid.”

 

Meer bij Elsevier Weekblad:

Beste Onno Aerden …

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn