220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

VSK: Burgemeester Halsema laat zich gebruiken door anti-tabakslobby

De VSK (Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten) heeft fel gereageerd op de opdracht van burgemeester Halsema van de Gemeente Amsterdam aan mr. Bénédicte Ficq en mr. Phon van der Biesen om een handhavingsprocedure te beginnen bij de NVWA om zogenaamde ‘sjoemelsigaretten’ uit de handel te halen.

Met deze oproep gaat de burgemeester Halsema volledig voorbij aan het feit dat alle sigaretten die in Nederland op de markt worden gebracht voldoen aan de wettelijke eisen die hiervoor gelden, aldus VSK.

Verwarring

In juni ontstond hier verwarring over, nadat de resultaten van een onderzoek van het RIVM leken te suggereren dat de gehaltes aan teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten de wettelijke norm overschrijden. Die suggestie is ongegrond, want het RIVM hanteerde een heel andere meetmethode dan de methode die wettelijk is voorgeschreven.

In dezelfde week dat het RIVM-rapport werd uitgebracht bevestigde Europese Commissie – de instantie die hierover gaat- dat het bericht van het RIVM geen nieuws bevatte. De alternatieve meetmethode van het RIVM is niet beter dan de bestaande en er bestaat in Europa geen animo om de huidige regels, die per 2016 al volledig zijn herzien, aan te passen.

Jan Hein Sträter, directeur bij VSK, zegt hierover: ,,De gemeente Amsterdam laat zich publicitair voor een karretje spannen. Sigaretten voldoen aan alle wettelijke eisen, daarom is dit handhavingsverzoek volstrekt zinloos. Dat wil overigens niet zeggen dat ze daarom veilig zijn: volwassenen die ervoor kiezen te roken dienen zich bewust te zijn van de risico’s.”

Lees meer bij ANP Perssupport:

VSK: Burgemeester Halsema laat zich gebruiken door anti-tabakslobby

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn