220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

VIDEO Ontmoedigingsbeleid kabinet gaat veel kleine tabakshandelaren te snel

‘Mag het tempo iets omlaag?’ Een vriendelijk verzoek aan het kabinet van Kees Dijkstra, eigenaar van een tabakswinkeltje in het Overijsselse Genemuiden. Dijkstra maakt zich, net als meer dan 1200 van zijn collega’s in het land, over de in zijn ogen veel te snelle invoering van het Nationaal Preventie Akkoord. In het kader van deze reeks afspraken moeten over een jaar alle rookwaren aan het zich zijn onttrokken, krijgen de pakjes ‘neutrale verpakkingen’ (lees: dezelfde olijfgroene kleur) en gaat opnieuw de accijns omhoog. ,,Nee, het is er allemaal niet leuker op geworden”, verzucht de kleine tabakshandelaar tegenover dagblad De Stentor. ,,Daar gaat mijn verdienmodel.”

Deze week debatteert de Tweede Kamer over het Nationaal Preventie Akkoord, een bedenksel van staatssecretaris Paul Blokhuis dat is bedoeld om de verkoop en het gebruik van (onder meer) tabaksproducten te ontmoedigen. ,,Een akkoord waar iedereen over mee heeft mogen praten, behalve de tabakszaken zelf”, legt Kees Dijkstra nog eens uit in De Stentor. Net als veel van zijn collega’s in het land is hij bang dat de maatregelen hem als kleine ondernemer wel eens de kop kunnen kosten. ,,Mijn winkel is als een stoel, met de verkoop van tabak als een van de poten. Haal je die weg, dan valt de stoel om. Zo simpel is het”, zo citeert De Stentor hem.

Brancheorganisatie NSO is een actie tegen de aangekondigde maatregelen begonnen. Onder het motto ‘Hou ons in de buurt’ vraagt de organisatie aandacht voor het feit dat veel van de aangesloten zaken niet alleen tabakswinkels zijn, maar ook ‘gemakswinkels’ die in buurten en wijken voor een stuk sociale samenhang zorgen. ,,Ik krijg hier zo’n 300 klanten per dag en die komen ook om kantoorartikelen te kopen, een kaart op de bus te doen of een krant te halen”, aldus Kees Dijkstra. ,,Of gewoon simpelweg een gesprek aan te knopen. Wij vervullen een sociale functie, maar dan moeten we wel kunnen bestaan. Dat wordt ons op deze manier steeds lastiger gemaakt.”

 

Meer bij De Stentor:

 

Sigarenwinkeltjes in opstand tegen versobering tabaksindustrie, en Kees uit Genemuiden doet mee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn